Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
咪又係得meross
嚟緊裝修,想用智能燈
房頂燈暫時諗住yeelight,貪佢平同直接駁homekit
客廳燈槽用philips hue
至於廚房假天花燈同燈槽向下嘅射燈應該用咩?total都有10盞
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2081816

小米智能燈Yeelight 疑收集用戶數據!歐盟GDPR 未能通過 - eZone
符合蟈蜻
咁房燈用咩好
Eve,但要加個英插轉歐插,amazon uk 買230v,Type F插口版。
Apple TV>HomePod>>>>>>>>iPad

iPad勁唔穩定 長插電都係咁話
買左homepod mini, 終於似返smart home, 唔使激氣
lifx ?
如果想smart home 部冷氣,係咪有幾多個遙控就代表我要買幾多個控制器?
nanoleaf?
清咁搏用小米?

我用咗hue幾年都未壞過,會唔會畀多少少考慮吓?
天花燈你用咩型號?
唔知呀,2千頭嘅吸頂燈,有冷暖色
https://www.youtube.com/watch?v=eGt3qvJuah0

其實唔玩智能燈,用智能燈制好唔好?
可以用埋實體制控制
Liftsmart都係大陸嘢,開關會有拍拍聲。燈掣無得控制光暗同顏色,不過言談間感受到清你budget好有限,如果真係唔想使錢不如去盡啲全屋小米算,起碼同一個ecosystem
小米反應好慢
小米Aqara 係咪好用好多?見人地話入homekit 同大牌子一樣反應/stable
我用hue反應算快,起碼motion sensor 可以一秒內開到hue嘅燈,不過缺點係貴。
我見佢好似想平,咁一分錢一分貨,佢又覺得大陸嘢ok,咁就叫佢買小米囉。
係, 除非同一廳房有兩部同款冷氣
why not both? 可以 set 智能燈制控制智能燈
明白,唔該巴打!
但同款都只可以兩部所有野一齊做 冇得只開一部
智能燈制仲有咩選擇?打算全屋所有制做智能,拉定中線
我本身有hue hub同lightstrip
咁睇黎都係用番philips hue
假天花下射燈係咪用philips hue GU10?

廚房廁所假天花燈有無philips hue 架?

謝謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞