Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
想問冇買ikea個hub都可以用app用到ikea燈
一開始上網搵咗啲唔用hub 加燈大法, 買咗兩盞, 搞咗我成粒鐘
大法要插lan線, 然後要將個hub隊到去盞燈隔離 (即係隊上天花板)
其實都係跟步驟, 初初唔得, 跟住都係無腦不斷reset, 最後試過6~7次先work, 但係都唔知每次步驟上有咩唔同令到唔work
之後加燈我買個hub算, 無謂整鬼自己
我剩係用IKEA無用其他
我諗你應該係指個搖控?Hub應該一定要有
係遙控, sor9
有冇巴打試過用ikea 個motion sensor 黎控燈?
我想set廁所用,
一走入去就開燈,之後keep住開45分鐘,之後detect到無人熄燈。

試過咁set但唔work.
係未夠鐘就自己熄左燈
有冇光管?
想問Google Assistant speaker 用USB 供電既係咪得第一代nest?
Alexa 有冇用USB 既speaker?
咁多位覺得一個智能家居既燈需唔需要可調光既功能

或者咁問,調光呢樣野係唔係必須

因為最近煩惱緊又想有實體制,又想用siri 控制但又要有調光功能既setup
實體制 同 調光智能燈 係無沖突丫,可以一齊用。

不過我自己就主燈用普通燈,圍邊先用智能燈帶調光暗。
Qivation 光觸媒智能燈,大家有咩評價?
我覺得調光同色溫有需要嘅
有時啱啱起身想較暗少少,日頭光啲,夜晚暗啲
瞓覺就床頭床尾橙光陪養瞓覺情緒咁

彩色就真係唔洗太需要,除非Party time
你係咪個motion sensor pair 咗盞燈? 咁樣做個motion sensor 會直接熄盞燈。
你當ikea 個motion sensor 係一個燈制就得,不過個開關就交咗比sensor.
似能量水啲friend
要定時以外既功能 應該都要有個hub
homepod (mini) 最好,apple tv 都穩定
ipad 應該麻麻地 我估
客廳想裝Philips Hue嘅天花燈
一開頭想試下裝有藍芽嘅試下先,諗住唔洗買Bridge
但係上網睇左好多網話藍芽版可以連落Google Assistant度用,但係要有Nest speaker先可以用到?
如果咁睇嘅話,藍芽版就要有Nest speaker先做到類似Bridge嘅功能, 唔係藍芽版就要用Bridge咁樣理解 ?
想問下有冇人用過wiz?
我見佢都係signify旗下
唔使bridge 又平啲
好似好過hue?
咁岩睇完格價網條片 都想問下
Wiz 唔係 Native Homekit Support, 佢係 Siri only
你唔可以加佢入 Home App, 但可以用 Wiz App create sense 再用 Shortcut App create shortcut 做 Siri Voice Control
如果你堅持要用 Wiz, 但又想用 Homekit, 咁就要另外 setup Home Assistant / Homebridge
即係係屋企控
就唔關homepod事了?

咁係屋企係用藍牙定wifi控緊
咁如果有幾個hub
homekit可唔可以一次過連晒?
support homekit 就可以

唔support 都有其他方法不過煩啲 google "home assistsnt" / 碌下post 就有巴打教
我講得唔好
nanoleaf係藍牙或者用thread連接
Thread就要靠HomePod mini做hub

對thread有興趣就睇下:
https://www.usub.hk/post-applethread/

你喺屋企就藍牙同thread都可以用,出左街就要有hub做connection,你可以用apple TV或者HomePod 都得
即係如果係屋企控制
thread: 電話app(或者siri) ----->所有燈
zigbee: 電話app(或者siri) ----->hub----->所有燈
係咪咁

無左hub真係唔太明thread係靠咩
如果無homepod, 係咪一定要內置有Thread功能既router先得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞