Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
因為iPhone 無HomePod功能
我見人YouTube 都係直接用iphone 開
想問下有冇得用2部iphone既homekit app 連去同一隻hue bridge到?
有兩間房既房燈想分開用兩部電話既siri控制
比條片黎睇睇
你應該要第一部iPhone第一個Apple ID做Homekit主,平時咁set晒兩隻燈都出現響Homekit之後family share俾第二部iPhone另一個Apple ID
唔難用
Home Assistant解決所有問題
智能制用唔斷電既方法 (decoupled mode)去toogle智能燈
可以睇到智能燈慢慢開慢慢熄既效果
禁制 homekit app siri 都一樣得
一個雙制可以控哂 風扇燈 風扇 壁燈 枱燈 櫃燈
homeassistant

床頭呢個制

一下左:開關 壁燈 枱燈 櫃燈 氣氛燈
一下右:開關 風扇燈既燈
兩下左:開關 窗簾
兩下右:開關 投影幕 投影機
長禁左:開關 風扇燈風扇去上吹
長禁右:開關 風扇燈風扇去下吹

上面白色係Tado 控冷氣
有冇巴打用Logitech circle doorbell
連入唔到HomeKit home app, 點搞
搵到點開機啦
係電視到裝左個Spotify先 再用iPhone連BT
之後當每次關機果陣想用Siri開電視就 叫 幫我用電視播歌
電視就會自動開Spotify
淨係想裝個智能天花燈 可調光暗(有得玩彩色更好
咩牌子平靚正 around 一千budget
解決到嗎
nanoleaf
唔見有天花燈
裝個裝e27/gu10(主要係路軌燈)既燈 再買智能燈膽
請教下單靠Wiz燈膽係咪同唔到Switchbot motion sensor做連動?
初學者研究緊智能家居, 不過屋企拉線冇做零線
想問下巴打, 冇零線影響大唔大? 係咪可以照玩?
想問下假設如果裝普通Philips燈帶
係咪可以換左個火牛
令佢可以入到homekit 去控制開關?
定有其它方法可以做到?
無計啦,單火都可以照玩,
買一個智能燈制單火版試下,
***搞電制要搵專業人士***
你有個Homekit supported smart plug咪得,用番原本個火牛
都啱 呢個方法應該係最簡單...
我諗大部份人都應該差窗簾呢樣野
SWITCHBOT始終入唔到HOMEKIT 又要半年就充一次電
但係又唔想用強國野 就真係無咩選擇
Switchbot 經 HomeAssistant 入 Homekit 啦 (不過你要識set API)
switchbot 都係深圳公司吧?
心理上好d ?
可以裝homebridge。
switchbot都係支那公司。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞