Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
啱香港用選擇唔多, 我 prefer Meross 或 Koogeek
好,唔該巴打你
因為而家個settings 係廳同房各1部,咁即係要2部tado
呢隻係 120v, 香港唔啱用
Hue 網站本身就唔齊,HK 果個就更加少,你出去旺角太子行個圈就會有,唔同大小、厚簿、白黃光、彩色都會搵到
Philips Hue Phoenix LED 7W Recessed Spot Light 31155

假天花用,我廁所同廚房用緊
多謝巴打,介唔介意講邊度買?
Hue color GU10 HKTVmall有間買4百幾,我都用緊。
其他牌子有冇for 假天花
有冇巴打絲打知唔知道點解homepod mini 嘅alarm 在幾部iphone 睇嘅唔同步?
鬧鐘跟device 唔跟icloud acc 用homepod set 左要入home App 睇
有入去Home App 睇,因為本身想同老婆(唔同icloud acc) share alarm, 我發現我較左幾個alarm(已經enabled), 跟住佢電話係一個都冇著到 淨係睇到我加左幾個新alarm.

本身以為大家在同一個Home 開嘅野係會同步
唔知點解佢唔俾人sync 去同一個apple id 既devices 可能全部一齊響太煩 (唔知可唔可以對homepod 講 "喂sire 用iphone 較9點鬧鐘")

何況homepod 都認唔到多過一個apple id🥲
yes
soma smart shades 2 有冇得入homebridge 架?
我都有用緊hue既假天花燈,淘記有。留意天花開窿size 同有無得變色,唔好買錯。

顏色小心有分: 彩色,黃<->白,齋黃
hue light終於可以自動變色
下個版本仲可以較埋變色速度
唔洗靠實驗室
好感動
soma 唔係native homekit 咩
要買佢個SOMA Connect 先入到home app
一直用緊siri 去叫broadlink rm pro控制電視冷氣。
裝左homebridge 同佢pulgin後,點可以將果rm 連果串device "import" 入去?
我見停咗產,係唔係有新model?
想問下有無用人緊Meross Smart WiFi Plug ?
想問個問題雖然好白痴,但未用過有homekit既產品

想問連homekit之餘,出左街可唔可以用電話4G/5G去開關舊野?
我怕買左返黎只可以WIFI網內先用得
can
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞