Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
智能插座 好普通啦,要街外homekit 重點都係屋企有homepod 或 ipad 就得啦。
兩樣都有呀,但未有智能家居。
Smart plug 我用 eve…. 唔駛經任何 hub,直接入 homekit….

但代價就係好 X 貴,果時重係買嚟比聖誕樹用,日落自己著燈 / 零晨自己熄燈…. 買完都覺得肉赤
eve係咪真係穩定啲?
我而家隻wemo係pair到,但係成鳩日都disconnected
我仲想買隻wemo, 其實本身用緊IKEA, 咁買返IKEA隻plug算
IKEA個隻衰左要跟hub用
我本身已經用緊hue hub
本身都係玩燈先, 諗IKEA定Philips, 但見IKEA多啲其他嘢, 最後揀IKEA
佢用藍牙連接,我又無點斷過

Size 大、貴、有獨立開關、可以係 App 睇到用電量、藍牙連接、唔駛用 hub / bridge
唔明你講乜 "未有智能家居" ?
iPad Homepod都有,但未有智能家居,心目中想用 智能插/智能拖板。
有冇人用緊智能燈制
想知邊隻好用
智能插座 好普通,
主要再分你想直入homekit 定係 不直入homekit。
直入(貴d): wemo / meross
不直入(平d): tapo

(不直入果d, 可以經入homeassiatant再出返homekit)
Thanks!!

本身仲未好了解清楚,唔敢亂買嘢住,本身考慮緊Philips Hue Bridge。
凡都係因為IKEA多野先買,暫時得燈同電制,想買埋空氣清新機
窗簾就太貴唔捨得
如果我要智能燈,就最好要橋接器?
Philips Hue Bridge係咪咁多個品牌最好?
如果唔玩燈,齋玩其他家電,其實支援homekit嘅智能插座已經夠我用?
Philips Hue好有日後升級條路好走啲,佢乜燈都有,有同其他廠合作,例如Spotify ,可以播歌時轉燈嘅顏色。
我幾隻eve energy,好穩定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞