Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
有無人玩過ha esphome servo??
買左啲燈膽 最後發覺都係用返白光/黃光

Btw 佢個能源效益低到好過份下
想問每次用HomeKit 叫siri 開TV (LG C2)
佢都話遙距出現問題 試過重新連過
但關完機之後都係做唔到開TV功能
但關TV就ok 應該要點解決 ?
重新加一次入Homekit
試過啦 已經係同一個Wi-Fi
你熄左部野 咁佢可以連去邊?
我幫女朋友聖企裝左nanoleaf燈帶
用佢屋企部iPad做hub
我部機都控到佢燈帶

所以同iPad原理一樣,要HomePod/Apple TV待機先做到
試下update最新lg c2 firmware(我b1 呢兩日有update)
我有Apple tv 做hub
控都控到無問題的
係automation 唔work
例如suppose佢detect到我GPS返到屋企應該會幫我開燈
但返到去無反應
有無巴打知點搞
呢個我自己屋企都有set
睇返閉路電視應該係我返屋企開門之前十幾秒佢就自己開咗
佢應該係用我部電話嘅定位
你部機有冇開定位俾佢?
今日試過長開住個automation 都唔work
岩岩check左share my location入面應該有野要set
試左其中一個automation 應該ok
聽朝再試試先

另外,發現load 左Nanoleaf app入面啲scenes 入HomeKit 轉scenes個時會怪怪地,
例如由A scene (白色)轉B scene (nanoleaf app load入去的,唔同顏色咁轉換), 跟住再轉返A scene,其中一盞燈會轉唔到。要on/off一次A scene盞燈先會正常返
有無得搞
我⋯冇用nanoleaf個app
直接home app & Siri搞掂
之前入個app 度試d preset scene咩northern light 嗰啲
我而家auto 夠鐘轉色都會有兩三盞燈好怪
已經最新 試過用LG App 手動就開到機
有無人試過喺amazon買wiz燈帶?
自己再喺深水埗配返隻牛
請問google assistant 點叫開米家燈開夜間模式
重新連過 但關左電視一陣後
入HomeKit睇返就彈出 no response 點算好?
依加我每次要手動入返LG個app開機
有無巴打試過hue graident stripe for monitor連唔到上hue app, hue app add accessories search唔到條燈條出嚟
啱啱加個用嚟IKEA個apps加個新 tradfri 燈,點解喺Apple 個home 度見唔到既?之前一加完喺home 度就會見架?
巴打我同你一樣問題,開唔到但熄到
想問下最後點樣解決?
應該無 學巴打咁講要自己起Home Hub
即係點?
好似要有個HomePod咁樣做Home Hub連落部LG
我正想講,今日用HomePod開到,但係iphone唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞