Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
入homekit 咪可以turn off
Home assistant + nodered +zigbee2mqtt基本上九成牌子都可以控制哂,又可以入埋homekit又唔洗每個牌子一個hub咁煩,自動化想做乜都得
有冇人玩過schneider wiser 智能燈制?
想問各位巴打點解會强推Philips hue,我見其他牌子好似LIFX都有出,但就少啲巴打會提,大家買嘅時候會注重咩多?
巴打 風扇燈咩model?
智能家居都係想方便,hue算係最穩定嘅系統。有啲牌子平就平,幾日就connect唔倒,熄剩一盞燈,最後自己㩒掣,搵著自己嚟搞。
其實hue都唔係真係好穩定,我同個friend個屋企Wi-Fi多,hue都成日斷

反而用左thread嘅nanoleaf完全冇斷過,仲要幾快下
Hue行zigbee,個hue又插lan 應該唔關WiFi事。我自己大約十幾得燈膽,加埋燈帶同motion sensor 差唔多連近廿個,都無乜斷。
巴打係一開始就睇中hue定都有試埋其他牌子架
玩咗好多年,一開始得Hue,途中有試過其他牌子,但真係一分錢一分貨。
同埋我本身影開相,Hue隻色係靚嘅,亦唔會個個膽唔同色。
nanoleaf未試過,用thread話晒新技術應該反應都快。
新手無知一問 如果我同時想用幾個牌子嘅智能家居產品 淨係用Philips hue bridge得唔得?定係要買齊晒咁多個牌子嘅bridgethanks a lot
hue bridge可以用smartlink去pair其他zigbee產品
hue bridge可以用smartlink去pair其他zigbee產品
唔係全部zigbee買之前記得睇清楚
想問有冇巴打絲打用ipad 做中樞? 發現成日no response

有冇人用開𠵱隻Onelink Smoke Alarm
太大油煙嗰陣,佢正常識響同聯動第二個裝係房嘅Alarm同步響
但平時佢自動唔係長連Wifi

搞到Homekit同Onelink App唔係第一時間通知你
同埋因為佢Delay,太早Mute咗個Alarm
Homekit 啲Automation 唔識work
間唔中都係咁,以前直頭插Lan等佢stable啲。 𠵱家照連返Wi-Fi,但熄咗VPN會好啲
次次打開都Updating 勁耐, 仲要大多數係冇重,要重開home 個app,唔信係咪ipad 先係咁,唔知用Apple TV 會唔會咁樣
用ipad係咁,始終又會有人用又唔係長插電,買隻homepod mini好過
有諗過,同埋反而想知道homepod mini 同apple tv 對卡home 嘅反應係點
反應就應該一樣,不過兩隻嘢用途唔同,homepod可以直接siri控制嘢方便好多
你都岩
有無智能拖板推介?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞