Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
wemo用緊黎開冷氣
冇特別野
師兄幾匹機?
房 1匹
想問下剩係想買一盞係房係咪nanoleaf 夠做 唔洗hue
我睇完幾個post都好似冇乜人拎呢兩個牌子比較咁既

邊兩隻牌子?
nanoleaf 同hue
因為見呢到成班巴打都係用hue, nanoleaf有人提過都有人讚, 但通常都係講hue
真係睇情況
冇乜特別好比較
求指教有咩分別 我睇完post既結論係 多燈=hue, 但又有唔少人會配其他燈用 nanoleaf唔差但唔知點解好少人提
其實ikea個閘道器有無話最多連幾多devices?
我連埋遙控器連左12樣嘢,個app成日load唔到個閘道器,要斷電重開
剩係房用夠做,前日係hktvmall買左
冇乜好比較,因為一黎hue燈比較齊全,多選擇,但要用hub
nanoleaf冇咩野揀,但唔洗hub
價錢就hue貴少少
留名

搭單一問
呢兩日開始睇smart home,
呢排裝修緊 其實係咪冷氣開關制用智能掣就ok

如果啲燈同窗簾用ikea
啲制仲洗唔洗smart
如果想吸頂燈 用遙控又好 藍芽又好 APP又好 轉下色白光黃光同開關 有無推介?
睇過下外國D片 大概係nanoleaf 白光光D 但color會係hue好D同轉color好似會有fade in out
其實e家睡房名光, 但較暗果到唔夠暗先想轉燈, 但原來個膽係led燈黎, 轉燈泡要搵師傅上黎整同埋又要買燈罩(仲貴)所以都係算
夠光*
可唔可以遮左幾粒發光佢
淨係Ikea而家22個
試過幾個月先會連唔到某啲Device
Gateway無試過斷
試下係Homekit重新再加個Gateway
其實窗簾用ikea我覺得唔太值
安裝係方便但得幾個size
岩岩問咗間做smarthome嘅公司
佢地用lifesmart
6088包gateway+8燈制

其實當都係用lifesmart 自己買面板自己setup係咪平好多
你識水電就可以一試
唔識就咪啦
亂咁搞一陣跳fuse就唔知好嬲定好笑
因為呢排裝修緊
可以叫師傅裝

我setup係指自己set homekit嗰啲
請問類似lifesmart嘅嗰啲面板開關掣(無需中線)
有冇其他可用嘅牌子?
或者雖然佢係中國牌子但易唔易壞?

尋日睇過meross 有巴打話ok
但唔係好知佢咩國家同喺邊度買到
係咪要amazon
自己Set都得,但最好畀個燈掣師傅睇睇先,廢事拉完喉先話駁唔倒。
同埋電掣位一完要做燈箱,因為Lifesmart啲燈掣都幾深。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞