Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
shortcut 係跟set shortcut 個apple id 既iphone / ipad
如果你屋企冇ipad
你部iphone 出左街,屋企人就唔可以 "喂siri開燈"
automation 就好似照work?
原來係咁
差啲中伏 以為set完呀媽都可以用佢部iphone用到
其實唔明點解入左icloud family 唔可以share 有冇高手知有咩方法
再搵下資料先
係另一部iphone 下載set 捷徑果個app,再係原本部iphone 分享捷徑過去
Sensibo
Tado
請教下係咪買個紅外線控制既可以代替冷氣控制?
琴日裝左homrbridge同Dyson 幾支燈
易用唔錯
新手用smart home device

用HomeKit連住HomePod同燈
房一個HomePod 廳一個HomePod

唔知點解成日d燈都no responses
個廳有三盞 成日有2盞唔着

HomePod 話冇回應
明明都連晒
有冇巴打有呢個情況
我係房homepod連燈,久唔久都有呢個情況
觀察左一段時間
我訓前床上叫siri熄燈,好多時會係最接近我嘅iphone response
之後朝早起身,叫siri開燈時,如果係homepod接,就有機會答無反應
同一時間我對住iphone叫siri,iphone接嘅話就會開到燈
唔知會唔會有關係
我都唔太清楚佢點運作
因為我2個係HomeKit
但係一時HomePod應一時iPhone 應已經極煩
依家仲成日冇回應要開過總制再連返
咁都有負皮
基本控制溫度、風速、冷暖 mode 等係冇問題,不過有啲冷氣獨有功能嘅開關就唔可以取代到
用邊隻燈?
lifx
google見有人話係wifi GHz嘅問題
我都係咁用lifx,有時會冇反應
Shortcut only既device好多都好唔stable
睇你重視啲咩, 我三家都用過一排最後揀左homekit

如果淨講voice assistant Siri當然廢
因為佢冇7x24拎晒所有人錄音去train隻AI

如果講interface homekit 完全完勝
Google果個好廢,Alexa冇interface可言

另外再講security, 之前有好幾隻cam比人hack出事
同一隻cam入左homekit secure recording係冇事
例如早排Eufy單野

佢少產品某程度產就係個security requirement引致
早期要人地加粒chip, 依家就加段code就得
叫做多返啲產品
電視有個setting要enable
類似叫關機待機咁上下
著佢時會warn你會用多啲電果個
你睇睇你router wifi 用咩channel,
Lifx唔support channel 12或以上
Lifx 有提到最好 disable router 入面嘅 Airtime Fairness / WMM
有冇人用緊SwitchBot Hub Mini?個有效距離長唔長?

諗緊買SENSIBO 定 SWITCHBOT MINI
但如果用SWITCHBOT MINI 個距離夠遠
可以買埋BOT控制房果部窗口冷氣
即係可以控制到四部冷氣?!
有冇巴打指教下
我都係用LIFX
有冇人ios15個家居用唔到自動化
用緊無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞