Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
之前用過Switchbot Mini控制冷氣,廢到爆。之後買Sensibo Air,完全無問題,支援Homekit、較到溫度同Swing,畀多1千蚊係值嘅。
siwtchbot完全控制唔到?
我仲諗住買siwtchbot添,因為想用埋佢隻BOT
switchbot要2m內先射到,而且setup困難,我pan記分體機都無profile要learn。最最最重要係set唔倒溫度,佢只可以Power on時預設溫度,再自己learn + - 掣射去部分體機。
搞咁多嘢,我情願畀1千蚊算。
我全屋燈都智能,但都用返傳統燈制,預萬一有咩事都叫做有個manual button reset (其實真係有試過你嗌極佢都無反應)
Homepod 有時係會自己斷線唔知搞乜春,平均3個月就有一次,放工返黎會自己好返
有咩智能燈制唔係支那制可以香港用到或者可以用其他牌子嘅zigbee hub control 到唔想做zombie
等緊收貨. 買咗隻eve room想睇吓自己房嘅空氣質素, 仲有一個eve power plug順便睇吓書台用幾多電😂

試完兩隻先慢慢再加嘢.
個room淨係睇到air quality?
eve 都唔平,會唔會直接買部細細地有app 嘅空氣清新機仲抵
價錢唔係我考慮因素😬無聊搵嘢試吓啫
等巴打用後感
SwitchBot 冷氣遙控 database 少過 Sensibo 好多
Eve Room係廢嘅,Cancel order啦
唔緊要啦幾舊水, 試過先知自己要乜.
你用zigbee 已做到斷internet繼續做啦。唔想做zombie,fw/acl呢?
依家諗住用phoscon, 應該唔使整fw?
你開左ips mon佢一排咪知
今日收到
等分享用後感
用返佢自己App setup都算容易, 加完已經自動係Home入面見到. 而家都係用嚟睇吓數字叫做有個reference.

Energy主要係睇吓房用電有幾多, Room就簡單溫度濕度同空氣質素.

不過有興趣試埋Light Strip, 佢話有1800流明, 睇吓可唔可以代替正常頭頂嘅燈.

仲有隻energy係support thread, 遲啲再買其他support thread睇吓係點運作.

坐言起行, 買多兩件😬

唔考慮錢嘅話,燈全套用Philips Hue啦,穩定過用WiFi好多。
Hue要用Bridge先多野玩, 不鳥😬我想簡簡單單.
我就係諗住簡單先用hub,Wi-Fi燈成日無回應,又慢,自己玩自己。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞