Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
大陸公司預咗啦
有,用開home assistant. 以前用過homebridge,但覺得行nodejs 好麻煩。 最後轉用home assistant .
有無咩網多d教學
係咪都係Reddit
因為好似少d台仔玩 得大陸人forum
睇佢official 個網站。 佢仲有apps 可以download
https://www.home-assistant.io/
燈帶梗係玩返 Hue / Nanoleaf / Lifx
我玩咗幾年 Homebridge,基本上如果淨係用 HomeKit 既話 Homebridge 都好夠用。不過依家如果新入手我就 prefer 試咗 Home Assistant 先,因為佢始終佢可玩性係多過 Homebridge,又可以 link 晒 HomeKit / Google Home / Alexa.

我就因為玩咗幾年 Homebridge,所以未有時間一下子將啲嘢轉去 Home Assistant.
冷氣IR控制推薦邊款?Sensibo定Tado?
同埋係咪一部冷氣要一個Controller
唔怕貴就sensibo air,暫時唔覺有伏,係個motion sensor無乜用。
但其實同我買個Broadlink IR Controller有咩分別?
用圖答你
買左nanoleaf
點解啲色同認知唔同叫佢轉黃色好似白色咁
motion sensor 喺homekit 係咪獨立計?
姐係可以例如:if sensibo sensor triggered = hue light on

各位,又到6月15號啦......
https://lih.kg/2575268
唔可以,我裝Homebridge plug-in先可以獨立出嚟,但就會多咗個homebridge嘅冷氣,不過可以ignore佢。

Sensibo對比其他IR controller堅要係知道而家Set緊咩溫度,而唔係得個+-。同場佢個IR都幾準,無試過甩而搞到機同個app唔sync。

之前用過其他IR controller,我leave home時會off咗部冷氣,但有時Homekit會喺部冷氣已經Off咗嘅情況吓,Leave Home時佢再Send多次Power Signal去部冷氣,變咗Power On。所以我情願畀貴少少買隻Native Support Homekit嘅冷氣Controller。
請問係咪只可以控制到一部冷氣?
我客飯廳有兩部一樣型號嘅冷氣 如果放喺兩部中間又冇牆,有冇得控制晒

原來唔係native suppott Homekit
你第二條問題: 可以
第二次嘅 Sensibo Air 先 native support
第二代
你幅圖係空氣清新機…
你想買乜?
Sensibo Air先支援Homekit,唔好買錯Sensibo Sky。
但佢會兩部一樣command?定係可以認左兩部係各自unique嘅冷氣,因為tado 係只要有IR receiver 就接收signal
sensibo air而家官網買係咪算抵 兩個起就免運
收到 上面張圖係sky, 好似都係冷氣remote 黎
新舊應該係Sky 1st gen > Sky 2nd gen > Sky Air 跟motion sensor (homekit)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞