Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
佢自家嗰隻先連到
想問有無巴打知邊啲燈制可以直連homekit唔洗hub
amazon搵果啲全部都110v
或姐moudle都得
home bridge 定 home assistant 好d ?
amazon uk搵eve?
官網無貨 amazon大咬到150英鎊
無用Home Assistant,Homebridge無咁煩。
認同,仲好殘眼
岩岩買左條vocolinc燈帶 有長未剪吊喺櫃側邊
開3%都覺得殘眼
同問,買完燈條覺得好正即刻衝左去買左兩隻homepod mini
但發現同一牌子又多種類既真係無乜
我想要燈制(岩岩裝左盞貴風扇燈所以一定要換制無得換燈) motion 溫度濕度 sensor 窗簾

我唔介意比貴d,但個個牌子都要hub,唔通喺屋企擺3 5 7個hub
我用 geofencing
係 我都煩緊呢個問題 用逾小hub逾好
我黎緊應該 nanoleaf + aqara + switch bot,兩個hub
原本諗住philip 不過又要多個hub
你搞笑?Ensis Flourish 都有 White and Colour Ambiance
Sorry 我唔夠update,不過 Ensis 香港好似冇賣
有無人係用Aqara燈制?
用緊SENSIBO

可以SET GEOG 畫圈
入範圍著出去範圍熄
駁WIFI可以 MOBILE APP /WEB APP REMOTE 開關SET 溫SWING
(開門有冷氣爽YY)

反而用電插蘇控 燈同CHARGER
LOCKAL NETWORK 試緊TAPO
REMOTE 就KASA+IFFTT + CAM SEN
都係TP LINK

TAPO 無REMOTE唔建議、係平D LOR
琴晚買咗Belkin 一個device,佢support連接airplay2。

咁我喺HOME 度add accessories 可以scan 到個device 。不過當我add 佢去HOME 時候每次都load 好耐,最後全部都係fail,話cannot find the device。有無人試過咁嘅情況?
諗住痴電視櫃頂後面條邊
咁就睇唔到條帶本身
大家覺得如何

如果唔介意價錢 係咪咩都hue 最好應該佢最多種類
新手想學玩
半年後左右智裝修..想學下有咩0岩自己玩
有冇人用philipe 用sensor開關燈可以set 到自動色溫
放入 Homekit 咪有
我想幫老母整個好簡單嘅trigger「開門 -> 插座OFF」,或者「Detect到人 -> 插座OFF」。想問最簡單嘅做法係點?

而家手上有ikea tradfri smart plug同motion sensor,不過個app好低智只可以「Detect到人 -> 插座ON」,無得調返轉
但我覺得放入homekit 個sensor好似有啲問題
Homekit入面個 自動化 唔得咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞