Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
智能家居 有好多層次ge,

你個fd 玩智能燈制都算係智能左,起碼佢可以app/聲控 熄燈,

如果要光暗/調色 就應該換埋 "智能燈"。
想問用broadlink rm4 pro 同home assistant/homebridge 既用家, 你地用邊款integration / plugin ?

有無用過SmartIR ?
巴打,如果插住一個抽濕機會唔會都OK?
我覺得要睇你個抽濕機點開機,因為個eve smart plug剩係開關通電,我擔心到時你買左之後,用siri叫打開,但要再行去部抽濕機到開掣
月經問題

黎緊細裝修,整smarthome

Aqara D1 單火制
有冇朋友遇到窒、斷 依類問題?

定應該洗多d 買lifesmart 辰星算鳩數?
我用 D1 有 Delay,夾 Hue 燈無閃
裝果時發覺 D1 個屎忽幾大下,房個盒裡面太多線,要上下倒轉先裝得到…. 要留意下
想問下如果喺HA 用Sonoff zigbee dongle + ZHA 連接左Aqara devices , 點樣加佢入homekit ?
有無人用過智能插穌插冷氣機?
早排買左個mewo插落窗口機
夜晚開果陣都無野,第二朝全屋跳左制
你有冇睇過幾多A 㗎? 正常冷氣燈曲要20 A
你部冷氣係幾多匹?
捉左蟲.... 原來Aqara 好多唔跟Zigbee standard, 要裝 ZHA device handler 做translation.. 早知用zigbee2mqtt
同問
用第一代Nest Hub(Google Hub)嘅巴打留意

加入preview programme將部機轉行Fuchsia就可以用到第二代嘅App launcher同埋Bluetooth menu
同問
我用緊兩隻wemo 都係插兩部房窗口機無事
利申兩部都係Default 13A
咦我都要買一個俾冷氣機
應該邊款先啱
有冇巴打有用智能門鎖,乜都未整但想一步到位
你要乜野功能? 我覺得屋企大門用電子鎖已經好好, 多D mechanic 盡量唔好易壞. 我門鎖有wifi 我都disable 左

之前小米 server down 左我見facebook group d 人話開門反應都慢幾秒....
最後買咗三星就算
有人有用過cube switch module? 因為唔想換燈制面板, 好似得lifesmart 有得呢類module

https://iot.ilifesmart.com/switch/cube-switch-module-pro.html
如果燈制用lifesmart, 窗簾用switchbot, hub 係咪要各自買返佢地嘅牌子?
我都有諗過因為依家個面板好靚唔想換, 但係諗過用呢款會唔會攪到面板開同關睇落亂晒? 因為智能燈制係一下按完會彈番
請問點入group 呀?
telegram
剛加入被踢走左定block 左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞