Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike

Tado native support HomeKit
Nature Remo 要用 Homebridge 先可 support HomeKit
Homebridge 好過用 Siri shortcut 好多
我自己就用 Sensibo 專係俾冷氣,我其他嘢好少用 IR,電視同其他 smart 嘢都可以直接用 HomeKit 同 Homebridge control
兩樣都係

Samsung 電視要用 Homebridge
我用緊nature remo + Google Home
如果同我一樣嫌搞Homebridge煩既話就直接買多隻Nest mini做hub

iOS shortcut我淨係set左冷氣開關
我研究左一陣,
試左GOOGLE HOME 同 HOMEKIT, 後者講廣東話方便好多
本身個制應該都有連到智能系統, 應該係換個電制, 對番D線就OK?
唔好意思 咁多位師兄師姐
想請問一下如果想買比較大W嘅智能燈泡
應該買咩牌子比較好 最少希望買到20W以上嘅燈泡🙏
係燈膽
咩叫本身個制?仲要換電制?唔明。
搞電最好搵專業人搞啊。
@Jjjjpoiu
可唔可以unban? 無click I am not robot
有個好白痴既問題
我見有分zigbee 同coss
我就諗住住屋apple homekit
有冇可能係窗簾係用zigbee 既aqara
燈制制面係用coss 既lifesmart?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞