Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
好詳細 thx因為我都係放係自己房用 本身已經有對喇叭 同埋用緊mon駁住macbook同遊戲機睇下戲同打機 所以先諗apple tv好似作用不大
智能燈最穩陣係咪 PHILIPS Hue
IP cam 係睇貓係咪Netgear 算係抵玩?
算係,用咗好多最尾都係轉返Hue
但係咪要買埋HUB 先可以連到iphone home kit
買左個HomeKit專用既wemo smart plug, 完全add唔到入Home
狂彈Uncertified Accessory
我入cart等特價好耐, 一直都未減價
呢個可以係街外都可以透過homekit控制?
香港冇乜人評測 智能插座/智能拖板…

我買咗個ikea智能插座諗住試下,philips hue bridge好似都連到…

有philips hue bridge係會好啲?
佢寫明有homekit就正常可以啦
你試下將部電話連咗做 2.4GHz 先
已經係用2.4G條channel搞
我試過同Router距離遠,或有嘢阻一阻,就connect唔到
以我所知好多家居電子產品行Wi-Fi嘅話都淨係支援2.4
因為2.4個穿透力高過5GHz 所以正常係會解決到距離嘅問題
聽講係apple homekit個server問題,我今朝都用唔到,三四點左右就ok
嘩真係
啱啱試得左
btw 想問邊度有得買埋Works with Google Home嗰隻wemo?

有另一個socket要用入埋Google先方便
想問第一頁philips hue個個網係咪都可以寄到香港
Ikea 燈/插座唔係要用返ikea 個bridge 先可以add 入homekit 咩?
睇過youtuber ,philips hue bridge可以連到ikea啲插頭。
行zigbee,用hue app行shortcuts,但完全唔係homekit
E27感應燈有冇推介?
我發現廁所唔用homekit先係最好
個sersor成日要換電好唔環保
Hue Bridge + IKEA 想入 HomeKit 就要裝 Homebridge-hue
岩岩買咗 philips hue go 諗住係電腦睇Netflix 燈光助興,點知一播出黑畫面,個hue app出咗個message, 話用左 capture mode 所以有啲app ie Netflix 會黑屏
巴打有冇教學買完Philips hue 發覺啲配件太貴買唔落手,就係想加ikea 平好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞