Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
想問吓有冇人買左nanoleaf lightstrip?點解無論我交任何色,校到最暗都係暗紅色?係佢本身setting係咁定壞咗
新手想借位問下有冇巴打知SwitchBot 嘢點加入HA?
我用homebridge試玩就都幾暢順
同可以放返入HomeKit

HA有啲複雜睇唔明
如果只係純粹想喺街就返屋企前開著部冷氣係唔係用宜家嗰個plug就夠做?
冷氣無remote的
如果用siri 叫佢轉色 啲色同我嘅認知係唔一樣

by the way 搞掂未
係,加埋ikea 個hub,將個plug入落homekit
你部冷氣咩匹數?
3/4 窗口機,冇remote
所以用ikea power plug, 有on off remote 仲可以homekit remote
不過ikea power plug 係13A 三腳方插,多數冷氣機係15A圓插,有機會要自己剪線轉頭
要check 埋自己部冷氣係咪running current 細過13A, 唔好overrun ikea 隻13A plug
冇,條燈帶壞咗,拎咗去換就正常番
有無巴打有用hue e27 kit ,見無藍牙版平400,1000蚊3隻連bridge
有冇人有用conbee 2 zigbee usb?
如果未有hue 嘅野 又有homepod mini
直接買有thread 嘅nanoleaf $1xx 一個唔洗hub
Support HomeKit 既gu10燈膽係咪得ikea?
睇左nanoleaf個controller,再買米家版燈帶平好多
LIFX
但香港好似冇再賣
Apple都冇貨落左架
controller 咩黎架 姐係bridge?
米家都唔support homekit

依條controller,然後擴展燈帶再用米家,$59,1條平好多
我部冷氣13A 一送嚟就三腳方
小米狗也不屌
人地照樣係nanoleaf係叫米家版
個個都咁有錢用philip hue咩
唔係話威啲 但係用呢啲產品用著小米真係柒啲
都話咗係nanoleaf出俾埋米家,你老屈佢係小米想點
咁你上面講$59係咩嚟
我咪話nanoleaf米家版拓展燈帶
淨係(米家版)都頂唔順啦
同埋你邊度買到$59
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞