Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
Fixed 搞掂番😛 upgrade咗 bullseye 好麻煩
我部raspberrypi 駁咗舊喇叭變做AirPlay喇叭所以要裝埋shairport-sync 裝唔到落HassOS.. 要用docker..

好彩搞掂 (利申Homebridge 轉home assistant )
HB 同HA 用落有咩分別
如果用Homekit, HB 易用d. HA要自己裝唔同integration/add-ons 但其實如果屋企多唔同device, 最後都要用晒HB 同 HA. 因為HB同HA各自有寫得好既plug-in.

例如我SonyTV 裝左ViuTV app, HA 個braviatv plugin 唔識分ViuTV 台同 ViuTV app, 永遠只可以選ViuTV app . github 個作者話無時間fix... HB 人地寫個plugin反而ok.
我部deebot 吸塵機型號又只有HB support.
Yeelight 就係HA official support, 所以我今次試下HA + HB docker雙修..
Thanks 巴打我暫時只係試左HA 裝左係隻Syno 到,主要見多啲人用,不過你咁講都可以試玩埋HB
HA 最正都係自己砌個智能家居panel. 個lovelace frontend 同cards 好多野玩. 我見d 人自己畫屋企個3d floor plan 做 panel
不過我主要用Siri 同 iphone 個 Home app, 所以HA 都試下, setup 到好痛苦
我都係主要用siri 同Apple Home App, 全屋所有燈掣用aqara 開關掣,放人體感應器,set 自動化
再加個switchbot mini + siri shortcut控制sony 電視開關/大細聲/轉台
暫時Siri做聲控,Home app做control panel, 去控制aqara + switchbot 就夠哂全屋用
新手一問
想換智能燈制
有定時開關
有咩好選擇
有好ching 試過加唔到成員?
加左好多次都唔得
有無
Aqara d1
小米子公司
咁lutron啦
隔離有個post成屋用屌米比人屌到反肚

我想問樣野

屋企想用智能家居 但budget有限 用邊個牌子好

電視機+ 吸塵機+飯煲+ 燈+ 冷氣機+ 水煲

筆直12-15k
同埋ip cam
搵咗好耐都唔係好搵到支援Homekit嘅20A曲架,想問有無師兄有介紹

你問得太空笵泛,所以無人理你
我覺得智能家居應該由控按開關起手,之後再組合再自動化。
有無人知如果要入 Homekit,Lifesmart blend smart switch 定係 Aqara switch D1 會好用啲?

Aqara switch D1 3 鍵好似未支援 Homekit? 用埋單火係咪有機會會有閃嘅情況?
D1 3鍵 有分別架咩?睇官網都係一齊話支援homekit.
多數人用D1。

"Homekt 功能暂时仅支持智能墙壁开关 D1单健版、双健版。"

我見佢咁樣寫,所以唔肯定 🤔
上個月去完個frd屋企,佢全屋整lifesmart做燈制同加motion sensor,但整完唔覺有幾智能,啲燈無得較光暗同色溫,又好似無得較場景等等,究竟lifesmart咪真係咁smart
睇吓你點定剪義smart。
有人覺得返屋企唔使㩒掣自己識開燈係smart
有人覺得行埋去dashboard自己較光暗顏色先叫smart
我都係用緊eve smart plug, 當時係apple store買,缺點真係貴,不過穩定性同反應係一流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞