Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
其實初入門最煩係搵燈制定換燈膽
淨換燈膽如果唔係自己一個人住好大機會俾人閂實體燈制熄左盞燈
要避免呢個問題就要用 aqara 燈制變無線開關 (仲要夾埋 aqara 燈謄)/ yeelight + 凌動燈制,呢兩家都係大陸嘢

但換燈膽最正係可以較光暗 / 變色溫
我部LGTV 都加咗入Home
用Siri 叫開電視都還算正常反應
但一用remote control 就delay 咗成30秒先有feedback
如果睇戲要變暗而唔係熄燈 就要智能燈膽或者dimmable 燈膽+智能燈掣 應該係
拖板好似仲未有三腳 搵到既全部都係中國製
唔講顏色 淨係講安全性都唔好亂買 因為間中就爆炸

淘寶買電器成癮 港人將插座換成內地制式!網民:保險唔包仲犯法

原文網址: 淘寶買電器成癮 港人將插座換成內地制式!網民:保險唔包仲犯法 | 香港01 https://www.xx01.com/article/803335?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
有冇支援ifttt 同Google home 既智能拖板推介?
是咁的
上手業主係廳裝咗三隻IR remote燈(Dalen)
可以用個實體IR遙控器控制光度同埋冷暖色
買咗個Wi-Fi IR remote, 用係用到 但個remote 係冇指向性 一開一定會三盞燈開曬

想知道直接換light switch做唔做到控制光度同埋冷暖色🤔 我而家個傳統switch快速開關一下都可以轉到光度 不過得三個mode
有冇可能啲智能家電同時連接一部iphone嘅homekit同另一部an機嘅Google assistant?
應該無問題,平時d device 都係又連homekit,又連米家/aqara/ikea app
我之前用樂聲個toda v3 好正常,依家換左三菱重工佢有反應,但搵唔到個model ,可以點算。。。。
試左三次唔得佢會彈去搵客服,但1日都冇人覆我
Hue BF 有平 請問大家未裝修會唔會買定先?
已經大約有16 個射燈
想問啲燈連左iphone個家居app
可唔可以再連google home?
因為想加隻nest hub 比屋企人開燈
得呀,唔計稅個價仲平過幅圖
不過衣家都完到七七八八
我執咗大概三千蚊野
motion sensor同smart button買一送一
應該可以,但點解要用nest hub? 玩聲控?唔用homepod mini?
諗全有個Mon比佢地篤咋70歲人
如果唔洗hue app 就好我得ikea hub
岩岩入門
最簡單係咪用wiz?
英緊而家係咪特價
有RGB算唔算有埋dimming
你係咪全部homekit? 如果全部homekit應該用ipad?
買左Nanoleaf 連左落HomeKit
Set左出門/返屋企自動閂/開燈
但唔work
我隻home hub 係Apple TV 4K
係咪一定要長開Apple tv 個啲automation先識work? (平時唔睇會閂機)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞