Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
見佢哋唔係壞呢樣就壞嗰樣,又或者買咗返嚟又唔支持HomeKit
歡迎入嚟傾home assistant, open group
小米同TB Group…
No and No Thanks
岑日買左個BroadLink RM4 mini
但係發覺控制唔到Hitachi冷氣既開關
佢係learn到個signal,部機都收到signal
但佢唔開有冇高手知道點解
用支那智能家居配件嘅人,唔知送咗啲咩上支那呢

NCC指出,當時檢測結果發現,小米這款手機內建的個性主題、音樂、套裝軟體安裝程式、手機管家、垃圾清理、下載管理、小米視頻共7個應用軟體(App),會從globalapi.ad.xiaomi.com伺服器下載針對自由西藏、台灣獨立、美國在台協會、香港獨立媒體、六四事件、近平、胡錦濤、蔡英文、李登輝、巴哈姆特、PTT八卦版、自由時報、中國國民黨、民進黨、親民黨等涉政治詞彙進行比對的檔案(MiAdBlacklistConfig),具有阻絕連網或將相關瀏覽行為回傳的疑慮。
https://www.cna.com.tw/news/firstnews/202201060387.aspx
有冇興趣入tg谷研究
有冇人用nanoleaf燈帶

我想問點同電視做screen mirror 想睇netflix /打PS4𠴱時有畫色同步,差咁啲咩device?

我睇唔明教學thanks
得既咩 留名
有無d非中國品牌既智能插頭,但又唔想用 Ikea Gateway
EVE?
最近買咗logitech circle view, 屋企睇cam 無問題, 一熄電話wifi 個cam 就沒有回應連出面wifi 都一樣無回應

有無巴絲解救到我
係咪要買homekit
homepod
但我用緊Android,Android機用唔用到 EVE
https://youtu.be/AbinIfJUS3A
係youtube見到呢個
Switchbot大陸嘢,零晨六點會有國安喺你床邊叫醒你
死支那公司又扮外國嘢fake鳩人
請問睡房 / 廳既智能燈 ios有啲咩選擇?
搵黎搵去都係得燈泡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞