Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
我有個好白痴嘅問題
我買咗個aqara d1返黎
裝咗落去做燈制再駁買zha開到燈

但係呢,我盞燈本身都係智能燈
我如果去禁盞燈啲scene,盞燈係唔識著架嘛
有冇可能可以set如果我ha禁著盞智能燈,佢會著埋個制等佢可以順便轉埋色
定係我要每次著個燈制,再轉色
Aqara app 更多設置 可以轉做無綫開關
然後再開個自動化 按燈制係開智能燈

但唔同牌子既智能燈我就唔知work唔work了
我hue燈泡
Can’t help
不過俾你搞得掂都有啲難用
我都係近排先試 d1+智能燈
用上面個方法

但係同Siri講熄晒全屋野會熄埋 燈制….
我自己考慮緊用番普通燈膽算
如果雙智能的話,
homekit 應該淨係出智能燈而不出燈制, 咁siri就唔會關到燈制。

智能燈制由Aqara/米家 set 無線開關mode去 on/off 同牌子的智能燈。
想做智能燈控,初步目的係切換日常起居mode,同埋睇戲mode

有打算做智能燈制,具體要達到目的,需要買d乜野?

係個燈要dimmable? 定係個燈膽?????

如果有home podmini,仲需要有home center 嗎??

乜都未買
推推
https://apps.apple.com/us/app/ikea-home-smart/id1633226273
IKEA新app for新hub

https://www.theverge.com/23420136/ikeas-dirigera-smart-home-review-price-specs
新hub貴左成倍,US$69
要下年先有更新support matter
有wifi,但仲係要用lan線先用到,要等唔知幾時先出既更新先可以直接行wifi
remote access仲係要經第3方先做到,又係要等唔知幾時出既更新先會有ikea自己既remote access
舊app/hub setting冇得轉去新app/hub,要重新搞過曬
homekit 要做燈控場景, 點同裝修佬夾?

個智能面板係咪要加入牆火線?

裝好就無線接駁home pod?
其實support matter是但買隻最平既Nest Hub已經得啦
使鬼買佢隻濕鳩hub

btw 我都等緊matter, 咁就可以唔使再買貴到仆街既hue
如果玩智能燈制,最好揀有零線版本,事前同裝修佬講話燈制要有零線。
之後就揀可homekit的智能燈制的牌子。
通常智能燈制係要經網關hub,網關hub連好屋企wifi,
將網關hub加去homekit,homekit就會見到網關內的智能燈制。
所以都唔明點解ikea會開咁貴, nest hub耐不耐半價先50蚊又可以直接voice control仲多個mon可以睇野

不過都係真係要等matter出左再睇下係唔係真係一個hub可以連曬唔同公司出既野先
有無bridge 同時support到唔同牌子嘅燈?
定還是如果用Philips hue bridge就一定要用返Philips 燈?
Hue撈其他燈應該要homekit之類,再後一層去整合
Hue bridge 可以兼容大部分行 Zigbee 嘅燈架
呢度有個 list 係 hue bridge 對唔同 brand 嘅兼容程度
https://iconnecthue.com/supported-devices/
Thanks 巴打
暫時打算全屋整個智能燈系統
入門級嘅係咪ikea比較方便?
我見佢都有齊燈, bridge, sensor同support Apple HomeKit
諗住電話控/加個HomePod 聲控
大致係咁
有無要注意嘅地方?
我自己用 Home Assistant 所以未必比到好多意見你
IKEA system 我自己有個覺得差啲嘅地方係佢冇自己嘅 cloud
一定要 through HomeKit / Google Assistant 去溝通
(我見上面都有講)
但係 Hue 用佢自家 App 可以喺邊度都做到所有功能
本身都想用hue
不過屋企淨係廳都用5粒燈膽
好貴下
見Apple 上面有隻nanoleaf support HomeKit 幾抵又唔洗bridge
呢隻有無咩缺點?
智能拖板推薦邊個牌子?
用緊Nanoleaf 燈膽同燈帶 用落正正常常,不過好似要有Thread hub

利申有homepod mini同Apple TV 2021 都support Thread
係咪即係經thread (HomePod/ Apple TV)直接入HomeKit 就唔洗用佢個app pair?
同埋睇官網話如果多過1部iOS 用家要經佢個app加user先得
新買返黎要用佢個app pair入homekit,入左之後基本上唔洗再用個app,除非間中要update粒燈個firmware
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞