Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
留名先
收到,唔該哂
超新手想玩 smart home

如果我冷氣機係冇遙控得開關可以點搞??
用呢樣野 要留意A數
Wemo Mini 智能插座

https://store.apple.com/hk-zh/xc/product/HP8P2PA/A
逐個command學過,冇import呢樣野
要出街都控制到要有hub, ipad/appletv/homepod是但一樣
唔用hub 都可以,變左用third party 嘅軟件
想問如果裝修無整智能燈掣 要控制燈or電器就要長著個開關 ?
正確
有冇人有用IKEA個motion sensor,set 自動化唔work?
有冇用HomePod嘅巴打絲打?

我發覺我開咗個鬧鐘之後我出返去home 介面,再入去homepod睇吓個鬧鐘係熄咗
想問宜家google可以用廣東話語音控制未?
入門想裝智能電制應該裝邊款?
有緊 homekit 智能燈制推介 搵左好多都係中國牌子
有冇ching係玩Home assistant?
有,有興趣入谷
https://t.me/smarthomehk
有冇d webcam support homekit但又唔係中國背景製造商
Arlo
屋企裝修緊想盡量整下smart home
有幾個問題希望有巴打解答

1. 本身呀媽睇中小米吸頂燈 但我唔想用大陸野 係咪都係得philips hue/ikea揀?

2. 智能窗簾本身想揀ikea 但尺寸唔fit 同埋唔想上下開,都係一樣唔想用aqara
外國個d又好似一下子太貴,所以想買switchbot 有無伏?

3. switchbot主控機械人係咪可以控埋冷氣?如果只開關都夠用
想換曬屋企燈制做智能燈制但係無從入手
知唔知有無師傅contact可以幫手裝燈制
首先你要知本身d燈掣帶唔帶N線
買既料會唔同
check過全部單火黎,所以會知道點買d制
不過因為我屋企有d地方cover唔到wifi signal
唔知會唔會有影響,定係只要cover到個hub signal就OK
Switchbot hub mini可以控IR開關,但如果要set溫度就要睇有無果個型號係系統名單
HomKit 新手想問幾樣野 爬左文幾日有D位唔太明白
麻煩巴打們解答

屋企本身剛剛入左手HomePod mini
1. 想返屋企之前可以遠距離控制開冷氣 (1匹機)
Wemo Mini 智能插座 (見有人話唔建議用話開機扯電好勁會唔安全)
如果用SwitchBot 果個智能開關電掣 係唔係可以連到HomePod?
因為唔想買多舊Hub

2. 想夜晚去廁所果時開夜燈
係唔係買Ikea果隻Motion Sensor就可以?
但係要另外再買Smart lighting?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞