Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
其實佢話冇hub應該係指冇一個指定嘅hub,
即係話所有支援thread嘅device都可以做hub, 例如係HomePod mini同內置有Thread功能既router

如果真係冇呢啲device就淨係用藍牙都得啦
平平哋買個燈膽玩下都幾好
岩岩開始玩
無爬文, ching屋企係咪全智能了?

想問下, 遙控有無咩推介, 想塞冷氣同電視入去
原來switchbot 係大陸野
有冇其他牌子smart cutain 取代?
想問一下想買個smartlife nature 7
去連燈同冷氣
有無巴打有買過佢地嘅panel ?
有無巴打知道可以比意見我
你係唔係講Lifesmart Nature 7?
1. 靚但貴
2. 行dc12v, 裝牆身嘅話一定要搵位收埋隻火牛, 唔裝修裝唔到, 同埋唔清楚有冇包埋火牛
3. 要控燈同冷氣一定要另外買同一個牌子嘅燈制同IR remote, 個IR remote唔支援homekit
想問問,IKEA嘅智能插座係咪一定要配番佢個hub?
Thanks!!
有冇人研究過homekit個離家既geofencing個radius係幾大?同埋佢係一超過左個radius就會即刻trigger定係會有個時間離開左幾耐之後先trigger?

呢排試佢呢個功能好似好random咁時得時唔得
聽聞係zigbee既野就有機會可以 不過唔保證正常運作到
想問下除咗可以叫siri開關電視之外, 仲有冇其他指令可以用 例如轉台,較大細聲咁?
想問下Apple HomeKit Nanoleaf Essentials A19 E27

用呢個燈泡係咪永遠開住個燈掣?
用電話電腦做開閂?

永遠開住個燈掣會唔會易壞
可以用掣熄燈 , 不過開返無得用電話開咁解
要用返燈掣開
Philips 燈帶隻牛好晒位
而且先20W
坊間有冇1隻牛出2條燈帶power 既野?
homeassistant 好野黎架
不過要識少少電腦的人去玩。
想問下有冇檯燈推介
HomeKit geofencing radius: 100m

你 check 吓以下 setting 係咪開住:

iPhone Settings:
- Apple ID -> Find -> My location - This device
- WiFi On
- Bluetooth On
- Location Service On

Home App:

Apple TV (如有)

同埋唔好用 iPad 做 Home hub
唔會, 佢設計就係俾你長期 standby
我自己部電話setting就開曬

要check check屋企人係咪開曬先

連bluetooth都要開?
Bluetooth 最好都開埋, 因為佢可以輔助定位
想請教下
我想買個燈膽教下光暗 轉下色 自動開關(set timer)
呢個情況係咪就咁買個Philips hue用app/HomeKit就得
如果嗌Siri/出街控到 >就算support thread 都一定要用hub 唔想用HomePod(因為啲聲)
但係又睇緊有無得咁控到

有無理解錯
如果單純較光暗, 轉色, 較 timer 等就咁用 Hue app 都得

駁入 HomeKit 就可以做到 Siri control, 同其它 HomeKit device 連動嘅 automation, adaptive lighting 等

唔想用 HomePod / HomePod mini 可以用 Apple TV 做 Home hub. 其實大 HomePod 啲聲係唔差只可惜停產, mini 啲聲就真係差過佢大佬好多, 不過你可以用佢叫 Siri control 其它 AirPlay 2 嘅 speaker.
淘仔二百幾蚊有盒子買 預裝home assistant
可以考慮下 平過你買個raspberry pi
見過類似產品但唔明點解會平得過raspberry pi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞