Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
Ikea smart plug大隻過belkin咁多
meross d 拖版易唔易壞?
我見4頭係amazon uk 比人屌到開花
但係6頭係amazon 又無咩負評
因咩事4頭差咁多?
知唔知邊到多智能家居野睇?
黎緊新裝修,諗住整埋智能家居,爬左好多文,但都仲係好多疑惑。

我屋企有人用android 又有人用IOS,本身都想放棄HomeKit,但聽落似乎佢嘅廣東話語音係做得最好,同時又見到Aqara 好多都支援HomeKit(好似平啲)。

我嘅問題係: 其實可唔可以係IOS device 上用HomeKit 控制全屋野,同時又係android device 上用Aqara 控制呢? 還是有其他方案解決呢個問題?
邊邊人多咪用邊邊, HOMEKIT 最簡單
冷氣用緊Sensibo Air 控制,本身廳用緊一直無問題(聲控,app 都好順利)
最近裝埋房就成日出現問題,例如Siri 廳開冷氣,唔知點解房果部開埋,但係home app 同原生果個app 都係無顯示開左冷氣
同埋房果部用siri 係控制唔到,但係用app 就無問題

想問下大家知唔知係咩事
Siri認錯咗,試吓講「客廳嘅冷氣」
我買過一個 唔夠半年壞咗
問咗電器鋪老細 話佢地唔係做開拖板
都係大陸廠扮外國野 所以都好易壞
其實都無咩呢個需要住
買單頭仲好
Sensibo amazon uk 買兩個有9 折 有冇人想買 我一隻都夠
1個HomePod 擺喺屋企大家一齊用,完。
本身smart home配件嘅通訊硬件已經唔統一,如果仲用試兩個系統同時控制,真係到時炒車多過開燈

Btw 廣東話控制Siri 好正
你想兩邊一齊用,兩邊應該揀用 Aqara home 為主。

同時間Aqara home 的device 支援homekit,
所以可以廣東話聲控homekit device.
有冇人用nanoleaf shapes燈
如果想換shape係咪預左會痴爛牆
佢隻膠紙好似好大力
Aqara 原來出左隻用鋰電既捲簾好掙扎

有兩個外國牌子好似都support homekit, 但要插電掣同埋成日冇貨 個app 又好少update
好似啱啱出左第3代
咁屌
空氣監察,控制唔倒部冷氣
有無人用過Aqara d1開關制?

鬼火情況嚴唔嚴重?

諗緊d1 vs e1
你有冇零線?
D1 抵玩
無啊,最後都係買左d1穩陣啲
單火,廢事拉線太麻煩
單火 都ok ge,

拉線係好煩,新裝修先會搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞