Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
bulb唔係110v?香港220v唔會燒?
講bulb冇意思
唔同product 唔同V
要睇你買邊隻hue
上面位巴打講燈膽未必啱
我就同緊hub同燈帶
係110V~220V
原來ikea隻smart air purifier 香港出咗
Sor 各位巴打, 想請教下
因為住緊屋,有 3 層,3層都收爆 wifi
本身有幾部 Google Nest Hubs 同 nest mini,door bell 個 d 都係用 Google
有 andriod pad/phone 有 ipad/iphone
而家想裝可以電話控制既燈黎夜晚裝假狗扮屋企有人
其實只係要地下門口位一盞, 地下花園門一盞, 3 樓書房一盞
本身有諗住買 hue bridge + 燈, 但睇返網上其他人講基本上要一層一隻, 變左我最少要 2 隻
想問 Belkin Wemo WiFi Smart Plug 用落 o 唔 ok? 我其實只係想用佢駁盞普通書枱/座地燈扮有人係屋企,定用返 hue 先夠穩定?
Thanks 巴打
Nanoleaf Essentials A19 E27

https://store.apple.com/hk-zh/xc/product/HPEP2ZM/B

呢個得唔得?
唔該巴打, 盡量唔想用強國野
我都係試試 wemo 先, 唔得都係有限數
thanks man
街上remote 到開關嗎?定一定要用返有hub 既品牌?
智能家居
一定要用藍牙connect
街上remote要加HomePod mini做hub
想用nanoleaf,但無吸頂燈
如果用hue吸頂燈
其他地方用nanoleaf燈條會否搞到好複雜?

其實我只係想有得電話較色較光暗就得
voice command無乜所謂
係囉,係咪要用兩個app 加兩個 hub ?
Samsung smart plug不過要hub
唔support thread 就要hub
唔同brand 唔同hub
唔同Brand係麻煩d多d hub,所以最好主力揀一款brand集中d。
app就睇下大家有冇支援homekit,如果經homekit都算係一齊用。
如果無支援homekit就要用homeassistant搞到佢地支援埋homekit。
(申利l: 新手)
lm
請問IKEA 套智能入到homekit 嗎?
請教咁多位師兄,屋企天花板燈座空間有限只裝到螺旋形燈瞻。有冇邊款變色LED可以用到?
play bar 有冇人有用後感
有冇師兄用過Govee? 想買佢啲strip 試吓痴電視背同埋電腦moon
我都想玩下hue sync
有冇巴打分享呀?
IKEA 或者Philip 都可以
其實好多都有
詳細係咪要用返ikea 個hub?
要出街連就要買多個home pod , 前後兩個先用到homekit?
我用緊ikea燈, 係一開始加燈用ikea app, 之後都係homekit
我ipad放屋企做中樞, 係街iphone你要預幾秒去show燈status, 就可以操作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞