Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
switchbot hub mini唔係可以直接train ir remote同加thermostat?
add入google home咪可以較温度
Learn完,但+ -掣唔知溫度。而且我部機唔喺database,連溫度都剩係可以set死24度。
Ikea 果個電動窗簾 係咪一定要用返ikea個hub
其他就唔得 ?
hue app 4.0冇撚左倒數
無左widgets先戇鳩,要人用shortcuts去搞
一陣部床頭機撳錯update就仆街
未更新Hue App既,唔好更新

無左原生既Widgets之後個操作係戇鳩到震
個Shortcuts用Hue比你既script每個create出黎既shortcuts widgets係只能夠係ON/OFF兩者之間二揀一

有Hue icon既係佢比既script, 燈膽icon係我之前自己搵返黎可以控制晒ON/OFF既script

而我上面講既兩隻Shortcuts Script都唔會比得上呢種舊Hue app有既widgets咁方便

所以,有得唔更新既就最好唔好更新喇
tado之前加入過Homekit,不過唔小心Delete咗依家加唔返入去,請問可以點做?Thanks

reset左部tado未?
請教各位、有關tado 的配備

1. 邊度買 (amazon uk?or hk)
2. 有用開GOOGLE MINI 同TPLINK KADO、可以一齊UNDER GOOGLE CONTROL?
3. 除左冷氣、燈、大家有邊D都係用VOICE CONTROL 的野

請益
1. 上年好似UK平
2. google得 tplink 唔識
3. 唔好太focus voice control, 要玩automation最易入門嘅係motion sensor
謝謝。

我有玩VOICE CONTROL, 但未試過AUTOMOTION
最多都係IFTTT

另外都睇緊日本個隻
搞掂咗,要delete wifi setting之後再重新嚟過先得。
Lm
唔知點解一restart部iphone之後,個Meross拖板要連屋企個wifi先可以係homekit㩒開關,一斷咗就no response

有無巴打教下點做
日本個隻係咪指nature remo?
你屋企係用日本牌子冷氣先好考慮,佢個IR data base得大金,三菱,日立、Panasonic呢啲係香港有賣既
啱呀
更新完好耐先搵番個lab 出黎
仲以為冇咗

同埋app 慢左
多咗果幾個場境以為有得自動轉色
又係冇既
咁整黎托咩
都係無disco 同PoPo mode
唔知ios15 個 home key 係點用呢?

唔通真係可以俾你開張空卡咁用?
等包膠
我最怕就係apple 淨係揀同特定廠商合作。即係你要用某啲廠商出嘅門鎖你先用得home key. 唔通因為條key 而換門鎖咩。
唔係比錢買個認證就可以用架咩
死對頭點會比錢對方買授權
睇下佢地而家搞出黎個matter之後會點run好過
有無人有玩Homebridge/HomeAssistant?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞