Smart Home 智能家居討論區 (4)

1001 回覆
80 Like 6 Dislike
其實香港有冇邊度係smarthome燈制嘅showroom

好多問題唔知可以問邊個
想去showroom直接問啲員工 講我需要嘅嘢
印象中真係無
就算時代間誠哥有show room或者Apple Store啲精靈都唔係全部答到你
Homekit係香港叫小眾
上次去買Apple store買Homekit野啲精靈問番我轉頭
諗諗下
本身啲燈同窗簾有搖控
好似淨係買佢隻識扮IR嘅SPOT已經夠

知唔知淨係用spot洗唔洗用佢隻gateway
同埋用唔用到siri
如果lifesmart燈掣你試吓問everbest,Philips hue你問plc或其他大型燈飾鋪。

Homekit算係最簡單易用,都係scan個code都加到件嘢,最緊要搞清楚件嘢係support siri shortcut定真係support homekit。

homekit設定唔難,易過小學生啲STEM。如果真係唔識,我建議都係使少少錢搵人搞啦。
Thank you 巴打

我應該唔搞燈制lu
本身窗簾 冷氣 頂燈都有搖控
應該就咁加個識扮紅外線嘅device就算
問咗一間有賣lifesmart spot 嘅公司
佢話唔配搭gateway都用到siri
佢本身有homekit

不過唔係幾明唔連gateway 個device點上網用siri
件野本身有寫明係homekit本身就有上網功能唔洗經gateway,要一定經gateway果啲本身應該係藍芽/紅外線先要?
Spot係唔Support HomeKit
好多公司都用Siri誤導人
佢地講嘅Siri係Siri Shortcut
Shortcut =/= HomeKit
如果唔配搭其他野嚟用 有咩分別
係咪人喺屋外用唔到?同埋配合唔到其他device?

如果相同功能 有冇其他牌子產品介紹
冇記錯嘅話 Lifesmart得Scene先行到Shortcut
姐係如果你想聲控較冷氣 你要將常用嘅每個溫度/mode都set做一個scene

唔肯定人係屋外用唔用到

可以配合其他device 但要分別係HomeKit同Shortcut 2個app做setting 會比較麻煩

如果想要Support HomeKit 嘅控冷氣device 有Sensibo Air同Tado但Tado香港冇行貨
所有萬能IR遙控都唔support HomeKit 除左你玩Home Assistant果類
感謝
要再爬下文
原來有人講緊呢D野。留名學野。

HASSIO 新release 似乎有official Tuya API, 有冇人用緊佢地?

https://youtu.be/QWy4jWzKUEw
換智能面板比我想像中煩

1. 青線/中線(Neutral Wire) 舊有裝修時未必有
2. 就算你買到無需中線既面板,佢地都比較厚身少少,如線盒唔夠深都係換唔到

所以可能有d盒,換adapter算
所以我都放棄咗
宜家諗緊點樣將啲唔smart嘅device用其他野整到可以用homekit就算

最壞打算 唔smart 照用算
我玩得唔耐,但咁多個系統,HomeKit真係垃撚圾,家陣Homekit個Dashboard其實係假的 - 所有野都不是用HK🤣🤣

勁on9, homemini 成日話我個light not responding
我都仲諗緊新裝修加唔加錢拉中線整智能燈制...

其實廳燈一入門口已經人手開到,如果房做2-way 又唔使出廳關燈.
去廁所人手開燈快過等 motion sensor 着燈... 依家用 home bridge 已可以開電視,冷氣,吸塵機械人. 仲未諗到automate埋燈制方便既地方. 又唔想為整而整, 唔整又驚將來後悔
其實我都係咁
唔整都係咁用 但宜家唔整就以後都冇野可以set
加中線外,重要叫裝修師傅將個制盒做深D,因為家陣好多智能制板都可以唔駛中線,但我試野用過一隻因為上左電線後入面唔夠位、我上螺絲時用左少少死力壓爆左個PCB, 一開番大制就Bomb一聲GG了
如果我要裝就諗緊買aqara h1pro 零火版一步到位
係驚 HA zigbee2mqtt 認唔到... 同裝修師傅唔識裝,到時我又無aqara M2 試.. XDDDDD
我都睇左好耐,最後無入aqara 而買左Tuya, 先知HA 有親生仔add on/API.

而新仔入來連登時俾人負皮我,話加青線個個電燈佬都識啵。但去PLC問下佢果d貴野Zigbee面板就講到明,個盒唔夠深,就乜都唔駛諗
裝修就叫電工師傅拉定中線備用先啦,就算宜家唔裝之後想裝都可以裝番
整得Smarthome就係唔想㩒掣,唔使整2 way啦,極其量買個smart button。

我用hue motion sensor加燈其本一秒內著,前題你要有HomePod或apple tv做hub。
其實你Google下,搵到的。各牌子分別在有冇其他國家既Service Cloud Server以及API透明度。

而HA定HomeKit其實睇下係幾懶同幾肯花時間去砌。 如果你唔想買貴野,去到最後係都會用野去Bridge番晒佢地。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞