[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
我買左了
Ls50 冇乜bass 會唔會amp 問題?
不嬲都講緊要皮幾2皮野以上嘅amp 先正常發揮
唔係咁大咬,我都唔使玩monitor 啦
我今日去聽 見佢部amp係McIntosh黎
你仆街了, 真心要比錢買件夠力水amp , 唔係聽聽下心思思換機.
唔係金仔就老麥
音響係不歸路
打算跟上面師兄介紹入手部RN803先
再睇下會唔會加隻sub去加強返個bass

都準備好不歸路不過呢家budget有限住
國仁都有試WXA50 都話有驚喜
Class d唔係想像中咁差
如果其他入門mission 喇叭應該無咩所謂 不過佢用黎推LS50 唔想佢一買就要升級
買夠8ohm 推到100W 穩陣
你幾大地方聽?喇叭煲下會好啲既
屋企原先已經係靠牆梳化上方預留左一對喇叭位及已穿喇叭線(通去梳化對面既電視櫃),請問呢個位置係咪叫後置喇叭?平時都係電視做source 應該要點配搭? 新手唔識求巴打指教

另外除左電視插線,係咪可以wireless 咁將成套喇叭連接其他source , 例如iPhone 之類
啲M 有得加bass LV 除非你堅持著pure direct
最短線路
KEF LS50依個喇叭,發燒友傾左好多年,其實可以google下(btw我覺得post76、review33嘅用家會正常啲)

依隻喇叭,個人認為用Cyrus one、YAMAHA RN803都推到合格,我諗6成左右。

而用家可以用兩三萬起跳嘅擴音機,佢又會發揮好啲。
sofa 喇叭係後置,通去電視機櫃係預你用AV 多聲道擴音機,5.1聲道常見,接駁左右喇叭及中置喇叭+1個超低音

其他音源要睇你部擴音機有乜輸入,iPhone 係咪可以無線接入AV擴音機做source,要睇擴音機本身有冇Airplay同藍牙, 冇就要另買設備先用到
㩒開iPad 睇吓生果music,仲有3個月免費使用,等佢出HiFi版先開,啱用就睇情況cut咗Spotify,直到佢出HiFi版價錢差唔多先用番

Spotify收錢通過生果被佢食咗30%,所以好難平過生果music HiFi,用PayPal比錢食10%,信用咭3%,我用PayPal比錢嘅,話唔定Hifi版只有PayPal 或信用咭比錢
咁有無抵玩既5.1 組合推介下
超低音好大舊 係咪必須
冇玩開AV,介紹唔到

超低音有6",成嚿嘢唔夠一呎,爆唔爆得就唔知? 冇用開
睇戲係必須
有無人玩收音機?
香港冇台,冇乜人玩,台灣就多,人哋台多傳送音質係CD,有專門播古典曲嘅音樂台,香港呢啲口水多過茶,廣告多,冇人會買FM Tuner去聽

用Internet Radio好過,有無損Flac嘅台,Naim Classic 同Jazz都係無損Flac
有咩軟件?
如果買5.1組合(喇叭)就CP值最高是wharfedale DX-2
如果的色細的就買MISSION M-CUBE+SE 5.1 Surround Sound System
AMP機就睇你budget 食飯

如果amp 機連5.1 果D Setting 就唔太建議
真是要過家中海關就用pioneer HTP-076
必要時可以玩3.1.2 或者5.1
睇戲,或者聽d 歌有重bass 的是必需(例子是前幾年dior廣告歌9叫的Chandelier)
iPhone 可以好多,MyTuner Radio, TuneIn Radio,app store search吓有一堆,我用Tunein Radio pro,以前買落,再加MyTuner Radio Free,多數有埋podcast

Pi嘅Audiophile OS就內建咗同有plugin 揀,好多台,因為有啲audiophile嘅team係web radio重度使用者嚟,MoOde就係
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞