[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
所以真係要好好plan 下點放,係鋪頭試個擺位同你屋企擺位咁同,效果都會唔同,有機會bass 會over 左
其實s3000都應該夠擺既 如果中意既話死汁爛汁啦

不過2.1真係正d
夾就夾嘅,805高音好加埋老麥暖厚聲底,兩邊互補到,同埋新BW嘅低音快咗啲,夾老麥唔會好似以前低音太肥太拖,但係聽日韓POP就好似唔係咁好聽
不過一定推唔哂805D3,最少都要MA7200以上
買左yas 209,連hdmi, netflix嗰啲5.1就冇問題 但係如果套戲冇5.1嘅話成個喇叭音量會變得好細聲有冇人知點解
電腦喇叭想要細細隻又好聲
打機聽歌兩用,平平地係咪應該iLoud Micro
Yu4 多野玩,枱淨係可以放yu4
其實大家點睇有源同被動

因為我都掙扎緊買邊類型既喇叭

有人話被動會正好多 又有人話差唔多
整隻705 D2會唔會近反少少個AMP既水平
705 805差距大唔大 價錢差一個DOUBLE
被動喇叭就組合可以靈活啲,多嘢玩,主動喇叭慳位,廠商調較擴音部份最適合單元,唔需要諗「夾」,睇需要,冇話邊種最佳,有地方個人都係主張被動喇叭,好玩啲
push
應該試埋audioengine
想問下有冇人用dac magic 200M配咩AAMP?
簡單講啦,你用普通Amp,705/805可能聽唔到分別,因為聲底係差唔多,但你用高級Amp就會好大分別,例如空間感,離箱感,現場感

仲要睇下你自己有幾大地方,有部好Amp但係你vol.30都開唔到嘅話,都發揮唔到對喇叭

差個double 價錢剩係對鑽石高音同英國做都已經佔大部分,但係你要諗自己第日會唔會升級,喇叭可以用十年八載,買貴啲未必唔係唔好

我自己用緊5300+705S一個月,未開得哂聲,但都感覺到係未推得哂對喇叭,只不過聆聽空間唔太大所以都收貨
我係個廳度聽 應該百令呎咁上下
但係個AMP應該唔搞住 用住MA6300做膽先
如果705 S2 買埋CD機 / 串流機有無咩推介
串流機睇budget同自已去試下,大路品牌都係個幾隻CXN,Lumin,Auralic,Cary

CD機睇你玩唔玩SACD啦,邊隻好就等其他巴打推介因為我只係用緊馬仔6007
到左 個feel 睇住佢轉真係正
Streamer 買新嘅都短期內好難會 out
市場只係最近狂出 MQA 解碼,
試問網上串流或者 file ,而家有邊個真係會出 768 / DSD 11.2 22.4

選 streamer 嘅話,解碼規格都差唔多架啦,視乎你鍾意咩聲底,apps 好唔好用,個間廠係咪樂意會 update 下 firmware
開住蓋都 play 到?

係咪就係呢部所謂日本人設計俾大陸生產個部
Yup 可以睇住佢轉
有個疑問,純粹 9 up 下

其實日本都比較講究產品品質同安全
開住蓋都播到歌,到底喺日本出售,過唔過到品質審查個關,話晒都係放射laser 產品

BTW,音質如何?
streamer我只推介用raspberry pi,性價比爆燈
安全就真係唔識
音質岩岩試左3.5mm 駁 落對denon Home 150
Detail 明顯好過Spotify
有3.5mm ,光纖, 同廢既BT 4.2
明顯好過 spotify 都 ok 喎

主力玩開 CAS ,聽返 CD 機都係一種享受,感覺好似回歸返以前,簡簡單單入隻碟,㩒個制就得

有時玩CAS,選歌都係種煩惱
有光纖出其實當轉盤都幾過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞