[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
金仔E480
E480都唔夠力,咁大食?
你睇下7仔個單元幾大舊磁鐵大到咩咁要大電流機先得應該
Cary 好多PO 都話聽tidal一流唔知係點, 上次係二奶試機佢Cary駁5300出SFsonetto喇叭都已經好鬼正
上網一search 貴到咁
更加大問題係個frequency 會走
一時16.9344 mhz, 一時16.93441mhz咁
所以會有phase lock loop呢樣野去鎖返個frequency
利申呢科我個時係剛剛合格
岩岩試左隻Wharfedale Diamond 12.0 決左呢隻

但有無平靚正amp介紹
https://zhuanlan.zhihu.com/p/80152081

为了减少时钟jitter(抖动),Watts采用的方法是先把数据搬进RAM里,再按重整后的时序输出到解码,如果你看过草医另一篇讲USB界面的文章,就明白这是异步传输,也是被动式时钟,能够完全避免转盘时钟的jitter,低抖动带来的效果就是背景更黑和高频泛音更好。

叫唔叫做完美解決jitter問題?
將CD data先放入RAM,再用一個好d clock去做output呢樣野唔少廠都係咁做
不過前題係要個clock夠好咁先有用。如果output個時個clock signal 都係用個差clock,其實冇用
不過正式黎講用個外置clock個目的應該要係將唔同機既clock同步
機同機之間個clock一樣就少好多jitter(好似係)
如果內置clock唔夠好,而個dac又無clock input既話,有咩方法可以降低jitter呢?

將唔同機既clock同步一定有用,但成條path既機都要有clock input似乎先係困難所在?
Wharfedale 或者試下 leak, audiolab ?
其實係咪是但買部有岩自己音源既輸入就得?
大哥 有無千幾蚊介紹
如果內置clock唔夠好,而個dac又無clock input既話,有咩方法可以降低jitter呢?

USB reclock可能有小小幫助,不過我覺得作用不大
因為佢只係將USB signal 個clock整返好d,部dac個clock唔得都只係fix 到一半問題

將唔同機既clock同步一定有用,但成條path既機都要有clock input似乎先係困難所在?

有d廠係成set機都有clock input,自已又出clock賺多筆(係講緊TEAC,係d機用差clock迫人買佢部clock)
有d機本身support clock in, 可以將唔同廠有clock in既機組合用又得

不過講返轉頭,clock jitta 係唔係真係咁重要?
之前有d做production 既巴打講通常要用外置clock 個d case可能係講緊你d機分散係舞台兩邊咁遠,咁先用得有意義
我覺得而家d clock 唔會太差,應該唔會差到一米半米距離傳送已經唔準。好有錢又想搵d野玩下,買機個時要有clock in係冇問題。否則你換部amp, 換下線, 買d room acoustic 野可能仲實際
馬仔PM6007
千幾蚊好難幫到你,係得支牌
想要有牌子就二手,wharfedale 好似夾返英國品牌 amp 比較適合
二手都可以 新手入門 未知有乜分別 想平平地玩住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞