[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
Wxa50幾靚仔 又細部
旋轉拍賣有部3000 r左佢2200 佢又ok
想問有無伏 同埋 有咩要注意
咸片life都係 ~2900 新機...
點解咁平
上年價, 唔知最近仲有冇平
咁應該可以r到1500
二手
Yamaha AS 係旗艦 series , 唔會做衰自己,加個steamer 係前面 已經 perfect
Steamer係咪姐係 有藍芽 WiFi果d?
行過荃灣咸片,佢用緊 EVO 75 推 607 s2 播蔡琴,聲幾好 J

呢個 moment 發覺我器材仲未發揮得晒我對607
新手一問
budget得2000
而家唔知用active好定passive好
Upgrade應該係一至兩年後嘅事
會駁電腦用
如果我用active係唔係要加dac?
而用passive加DAC amp 二合一?
同埋有冇邊款speaker 大家推薦?
睇咗好多review都決定唔到
暫時淨係試聽左klipsch r-41m
Presonus 香港搵唔到demo
Edifier audioengine 應該都唔會考慮
得二千係買edifier果啲架喇,有咩令你唔考慮呢?
2000 budget, audio engine A2+, iLoud Micro Monitor, kanto yu2
冇錢買dac就直出聽住先
主動被動都要dac ...
聽完之後冇乜興趣
覺得klipsch r-41m好好多
但係見好多人都推presonus eris e3.5
搞到我唔知揀邊隻好
DAC其實係咪真係會聽到有分別
通常會好過電腦onboard soundcard,除非好貴嗰啲,通常都會加個dac, 順便耳筒用
有人送咗隻amp 俾我

呢隻夠唔夠推Kilpsch r-41m 或者kanto yu passive 4
同埋500內嘅dac 最好就係上面推薦嗰隻?
其實我覺得空間先緊要
出面試機場咁開揚, 前後位空晒比D聲散開差好遠
同一個setup搬番屋企納米樓貼晒牆, 喇叭又擺唔得太開,都唔係果個效果
50W x 2 正路夠,當佢50@8ohm , 25@4ohm ,kanto yu passive 4係4ohm 喇叭,承受功率都係70W,正常冇問題

klipsch r-41m 8ohm但效率高93db可以連續承受50W, peak 200W,正路都夠

當然我唔知出嚟效果係點,不過用passive嘅話,唔啱聽咪遲啲換部,又唔使錢
klipsch啲喇叭好大聲吓,大部份90db以上,係聯興見佢用Aeron部ampc仔配aeron C101 dac就推到好大聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞