[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
係,好似我枱機咁,雖然話有部 DAC,同時有部 onkyo CD 機仔當轉盤用

有部 CD 機當轉盤用都係好事,可以反映出你玩 CAS 去到咩 level,用 CD 轉盤做參考
係架,就算file幾方便都好,點都係覺得CD先最好聲

BTW,青蛙巴見到你Po 埋某限制區
玩下野啫,個邊啲人點會睇得起呢機仔玩具
都唔係架,好多人都明白玩具有得玩就得
如果真係考慮埋二手價格,型號更新頻率等因素,坦白講,冇乜邊部合適到你要求

如果 CAS 方面繼續推出新制式,舊有Streamer 過幾年一定貶值唔少
我認為廠商真係玩到冇嘢好玩,為吸引消費者,近年紛紛推出支援 MQA 嘅機順便更新舊機種
短期內我就睇唔出繼 MQA 後仲有咩新花式出嚟

買部 streamer 都係為聽歌啫,最緊要以有限筆直搵到自己啱聽,app 又好用嘅機,話唔定滿意到直至壞機前都唔想換呢
我都覺得streamer唔一定追新款,自己都仲用緊CXN 一代,樓上巴打唔介意嘅話二手其實有好多上一代平靚機可以諗
Streamer 同 DAC 真係冇辦法,進步得太快,玩得 CAS 就要面對呢樣嘢

好似電腦咁,年年都出新型號,下下都等下先,衰 d 講,等到個人 bye bye 都沒有最新,只有更新

馬仔 CD 機,推新機種都好頻密
但用家最主要用途,係播 CD 聽啫
想問下用緊scm 7 atc
10萬樓下用咩amp推好
仲有audio engine A2, Kanto yu系列都好似唔錯
加少少仲有SC203
的確係玩咗先至瞓
人有相似,物有相同?

Kanto YU整體音場傾前嘅,對比我聽開嘅喇叭嚟講,我諗kanto 為咗包圍感更好代替soundbar 推前音場,呢個睇用家啱唔啱聽,人聲會「貼近」啲,我睇成個YU系列相同

YU同YU4 雖然體積細,聲壓足夠嘅,百零呎客廳冇問題。YU4 個target係擺電視櫃面代替soundbar,所以有2組光纖輸入但冇USB輸入,通常接駁電視光纖,另一個光纖輸入預你用Chromecast audio或者Airplay receiver,喇叭後面個USB port供電,組成一套wireless speakers,喇叭線擺去電視櫃後面,視覺上唔會覺得有線,只會見到對喇叭仔,慳位整齊

YU預有外置DAC/DAC pre AMP combo嘅用家,擺電腦檯就唔需要咁多光纖輸入,phono輸入,兩者聲音相同價錢YU平7嚿水左右,但冇顏色揀,木紋色係比較靚仔,由其擺廳

平價入門音響,可以由佢開始
無知一問,呢啲streamer既聲對比起raspberry pi係咪天同地既分别?

唔係好諗得明係cas既時代轉盤既重要性🙇🙇🙇
師兄諗住用10皮既amp去推7仔? 會唔會升級對喇叭實際啲
我地方問題,放唔到大D既喇叭
未揀啱喇叭,想換DAC/其他野玩下
2 ch 如果後置器材有咁上下質素,係有分別,例如毛噪感,背景寧靜方面

低成本 d 嘅又想聽到個分別,可以用 DAC 耳擴加大耳牛去試下

CAS 其中一個失真原因係 jitter ,貴嘅 streamer 擺唔少成本落去點樣減少 jitter ,例如線路設計,用咩晶振等等

其餘嘅唔多講落去,再講一來細佬知識淺薄,二來再深入 d 涉及到電子工程學,又會引發爭議
巴打唔係發燒嘅,一般都夠聽
如果話 DAC amp 機,amp 份成本點都多過 DAC
jitter既問題又係好搞笑,明明有async既usb dac唔用,係要轉同軸再係所有經過既機度加鐘。乜咁樣可以bypass到dac既內置鐘?

外置鐘就算jitter真係低啲,都要經過啲插頭,線,插頭先入到dac,但dac個鐘就係入面,線路上點都近啲掛?

有無人知道dac內置鐘既jitter同外置鐘實際去到解碼晶片度差幾遠?

有錯請插
安慰劑智商稅既野.......自己知就算啦
jitter既問題又係好搞笑,明明有async既usb dac唔用,係要轉同軸再係所有經過既機度加鐘。乜咁樣可以bypass到dac既內置鐘?

外置鐘就算jitter真係低啲,都要經過啲插頭,線,插頭先入到dac,但dac個鐘就係入面,線路上點都近啲掛?

有無人知道dac內置鐘既jitter同外置鐘實際去到解碼晶片度差幾遠?

有錯請插

呢個真係要高手詳細解答

以我所知,鐘個粒晶振,平同貴分別,在於個誤差率

例如大家都係 16.9344 mhz ,平嘅晶振,可能會係 16.93441mhz
貴嘅,精準度高嘅,可能係 16.934400001 mhz
(假設性,確實數字唔清楚)

有 d streamer 或者 DAC ,標榜咩飛秒時鐘,應該係講緊呢樣嘢

都係有錯請高手更正
地方問題啦反正scm 7出名難推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞