[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
如果有歐洲離岸戶口嘅debit card 應該得?
我就反而好想試下 4312M

但聽唔少人講4312M 身價同聲音不乎
聽歌通常2CH好過soundbar
一試無妨 頭一個月都係免費
睇戲soundbar如果有模擬多聲道,現場效果好啲嘅
岩呀 睇戲係包圍感同定位行先
但soundbar 我唔會考慮漫步者 啱啱望吓B8, 甚麼DTS, 杜比Atom , surround sound等等都冇,唔會模擬到多聲道

soundbar 呢科嘢大路信Yamaha 同Denon 好啲
近兩年三星都抵玩
我都玩緊三星atmos 5.1.2睇戲一流
Budget $60k以下 書架喇叭,想聽大動態又想聽到低頻量夠有力 有咩選擇?
60k可以買兩隻devialet gold
Focal SOPRA N1?
呢個post 問穩陣,我冇用開

https://lihkg.com/thread/2464703/page/1
依家update 左叫做Phantom I 108dB, 睇review話佢聲音比舊版幼細左, 值得考慮
https://www.devialet.com/zh-hk/phantom-speaker/phantom-i/phantom-i-108db-gold/
https://www.audionet.com.tw/thread-13838-1-1.html
天朗GOLD 5點睇?
去試聽下先
想要無源
magico a1
無源緊係805d3前提係你部amp夠力
喺英京聽過佢播,音色OK,但香港買貴好多,thomann冇咗貨唔知幾時有,Gold 7 就有唔怕大嚿阻訂嘅話,仲係平過香港買Gold 5
補充吓,同傳統天朗聲底比,冇咁厚潤,偏「監聽」音樂味少,我都曾經有對天朗入門2路無源M20, 聽過朋友嘅Tannoy Stirling, Turnberry SE

但Gold 5聲音唔係拮耳或者壓迫性嗰種, 其他就聽唔出,唔係正式setup對喇叭,甚麼音場解釋力等等之類無法評論,不過天朗用同軸單元喇叭,經驗上比較少賴嘢

只係你啱唔啱聽,好多人唔鐘意天朗嗰隻肥厚聲底嘅,今時今日流行所謂「Hi Res」更加唔合潮流,先聲明只聽過舊天朗,新嘅係咪改變咗風格唔知

我個人就相當鐘意舊天朗音色
我頂 果度買平撚到咁我即刻搵日出去試聲先 屌
thomann嘅Gold 5 斷貨好耐,記憶中起碼3個月,Gold 7都斷貨最近先有番,但size大好多,如果擺電腦枱就自己考慮阻唔阻訂
我諗住擺廳架
而家見到個價好心郁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞