[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
唔該巴打你回得咁詳細

我認錯人

不過我諗諗下 我又唔係制作音樂 ,買一堆呢d野返黎都未必岩我
所以你個case其實最簡單就咁 A2 + k5 pro就夠
Dac用ifi dac zen舊版$999, 新版 可解mqa 1千多d .

解碼能力,格式, 呢部比k5 勁.

喇叭如果有錢,.上鑑聽, mtm , adam . jbl, tanny
唔得呀,zen dac 食唔到spdif in
cambridge Dac magic 100 或 200m
要光纖做乜...
Ps4
如果你用mon玩, 就hdmi插 mon, mon out 3.5mm出黎
btw PS5連光纖都cut埋
如果input 有曬
MacBook, pc, ps4
用嘅時候要輪流換插?
Zen DAC 得 usb
靚少少dac有得揀用緊咩輸入, 其他就邊個in有聲,佢就播聲.
二手,teac nt503 乜叉都有晒, 直接攻頂
但得一個Usb port,每次轉source又要插?
所有dac都係得1個usb-b 輸入, for 1部pc用
邊部機係用嚟聽歌,就用 USB,其餘個部電腦買個 USB to SPDIF 盒仔

咁就可以 USB ,光纖, RCA 同軸用得晒你 3 部機
多謝各位巴打

例如 zen DAC,

Mac - > usb -> zen DAC -> speaker rca

Pc/ps4 -> spdif 盒仔 -> speaker 3.5 in

依個方法可以?佢邊度有聲就播邊度?
SPDIF 只係數碼介面轉換,除非你 speaker 有內置 DAC

你應該需要一部 DAC 有齊一個 USB ,兩組光纖 or 一組光纖一組 RCA 同軸輸入,先至出到 analog 訊號俾喇叭

點解要 USB to SPDIF? 因為 絕大多數 DAC 唔會有兩組 USB 輸入
呢件看input個格, 得3.5mm , rca輸入.
如果想慳返 USB to SPDIF
部 DAC 都至少要一組 USB,一組光纖輸入

缺點要拔拔插插,一係就 USB switch,比 USB to SPDIF 平(香港電腦舖好少有賣USB switch )
頭先好認真咁再微調唱頭個 alignment

Inner groove distortion 改善咗好多
咁 mac + pc + ps4 + zen dac 點都要插來插去?
你意思zen dac 淨係用mac?

有啲亂sorry
定一次過訂部 sc203 好過,遲下再搞Dac
總之 zen DAC 係滿足唔到你要求
原因係佢得一個 USB 數碼輸入,即係只可以插電腦

SC203 有 USB 有光纖,至少插到電腦同 PS4

但你要插晒 3 部機,可能要 USB switch

睇返 PS4 有冇得 set 光纖 用 PCM output
如果用 3D 效果格式餵 SC203 ,有機會唔識解碼
老麥 MA6300 同 805 D3夾唔夾
大概會係咩取向 老豆有部MA6300係到搞到想買部805直接用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞