[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
想問有冇啲平平地既擴音機介紹?
夠玩就得
用平平地嘅擴音機,就唔好揀LS50
點解?
會推唔起部LS50?
學國仁 平平地用bluesound power node 推
Yamaha RN 803 應該叫夠力 ,都算平平地

搵日行下睇下有冇現貨先

多謝師兄

我張檯係呢種設計,擺27吋mon加對edifier應該差唔多用盡空間,好貼近兩邊牆,出到嚟啲聲會唔會同而家一樣咁侷促?

btw上網聽s880db同r1850db demo音質好似差唔多
後面低音反射窿要比佢「呼吸」,照睇唔適合,audioengine a2+ wireless 反而低音反射窿喺前面會適合啲,有USB解碼,但就2000+ list price

去官塘廣場自己望望同試聽,有demo擺出嚟,2樓3樓都有,試完OK自己睇吓邊喥最平

真係1000嘅話就creative T20嗰啲,冇乜辦法
生果通知咗佢嘅藍牙產品用唔到lossless 下次出個Apple iDAC比大家,解碼96/24 2999HKD ,192/24 3499HKD, 384/32 4399HKD 分三款咁話唔埋

藍牙/無線就預咗冇
但插埋線都冇就好撚柒

利申用家
夠位擺前少少嘅,隔離係90度牆角是咪都ok?
生果自己申請嘅,藍牙現成有好啲傳送嘅codec,你話aptX嗰啲唔想比權利金鳩通我理解,Sony嘅LDAC一早open source免費任用,佢可以改到啱生果產品用,open source返就得,只係用LDAC logo同印 Hi Res Wireless要搵Sony 授權認證,唔搞都得嘅,咁起碼理論值可以係CD音質,佢就永恆AAC同SBC codec,主要係AAC冇收佢同google 權利金

AAC叫做壓縮比好過SBC,傳送碼率就差唔多,損失音質冇咁多,問題都係有損格式,斬頭斬尾咁,家吓走嚟搞無損串流,自己啲架生冇件得嘅,佢最標榜wireless但冇相應產品
最主要後面要有空位比個喇叭「呼吸」,牆角唔咁大問題,真係覺得唔平衡擺塊吸音綿之類試試,後面冇十吋左右空位低音同清析度會差好多,s880db本身低音唔算好多,一般聽吓流行曲打吓機OK,咁嘅價錢係聽得吓OK,輸入又多線全齊
我去左聽kanto yu4 , 想問下用blue tooth 同dac 嘅分別?
DAC係解碼,YU4冇USB輸入得光纖輸入,可以解到96/24 Hi Res PCM,當然好聲過藍牙,YU4藍牙有aptX同SBC,spec冇列出生果專用嘅AAC,但廠商喺reddit答用家問題話所有Kanto喇叭除咗YU之外都支援AAC codec

不過YU4都可以買個Audiocast 以Airplay玩到tidal 44.1/16 或者生果music 48/24,當然AudioCast個DAC冇YU4個DAC咁好,好似係AKM晶片嚟

如果以板腦或者電腦USB接入YU4, 要有個呢啲USB to Toslink

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B085XPRSGM/ref=sr_1_3?crid=8FRXG7JKLK3U&dchild=1&keywords=usb+to+toslink&qid=1621329277&sprefix=usb+to+to%2Caps%2C470&sr=8-3

我有個YU,係相當唔錯,叫做入門級嘅主動喇叭,要買腳架,效果會差好遠,官方S4腳架或者isoacoustics iso-130就啱

呢對YU, 算係YU4 lite 版,只有RCA輸入同藍牙,連同檯面腳架購自amazon,今日搬咗出廳用住先,以DAC amp combo 解碼,板腦或者iPhone 做source

所以你話10000 budget可以考慮佢旗艦TUK,不過用藍牙就方便,aptX聽吓spotify當背景音樂OK
Size 方面yu4 適合我多啲。
如果我用iphone apple music 做source, 應該點駁個yu4 比較好?
Btw, 我見amazon 訂平啲
唔該晒樓主
最好用airplay,簡單去Amazon 買個AudioCast,用佢後面個USB拎電掛喺喇叭後面,用條3.5mm AUX線接入喇叭就得,或者買個支援iOS otg嘅DAC,買個camera kit接落dac,dac 出去喇叭rca 或者 aux

我用呢個
https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B07Y11M4PK/ref=sr_1_11?dchild=1&keywords=syba+dac&qid=1621333635&sr=8-11

另外ifi zen dac 都得,香港買999 list price,但要另外買個ipower插蘇,因為iPhone 唔夠比電佢用,要獨立插電

fiio k5pro 都得,唔使另買插蘇

https://www.fiio.com/newsinfo/293387.html

全部都要用apple camera kit
呢個iPhone 用唔到camera kit 接駁DAC, android 就得
懶得開DAC,用緊YU個藍牙播吓Spotify ,Nokia 電話以aptX連接食飯細細聲聽吓

2CH 藍牙點都好過portable bluetooth speaker好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞