[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咪48/24囉
192/24 用DAC 接電話
用開生果
收到
其實48/24 同192/24 有咩分別?
Spotify 付費用戶比錢,經生果Spotify唔見3成,經PayPal 唔見1成左右,直接信用咭就唔見3%~5%

我用PayPal比錢,所以連仔收lihkg VIP都係用PayPal 唔經生果,食水太深
老實冇幾大分別,我有買番嚟嘅DSD64 , Flac 192/24, 96/24, 48/24同44.1/16 , 或者自己用CD Ripping嘅 44.1/16, 基本上錄音好就44.1/16足夠

家陣我買file 偏好Flac 96/24, 因為通常同48/24, 44.1/16相同價錢,十幾年前DAC都解到碼,size細啲冇咁阻訂,192/24以上通常貴30%左右,我木耳分別唔大,冇必要
呢期串流音樂服務帶起「無損」「HiRes」競爭,話唔帶帶動HiFi、HeadFi設備市場,多咗人買DAC,喇叭,耳筒等等
之前搞呢d file好多人嫌煩 試都冇試過
而家撳個掣就有
好多人試過發現真係有分別 都會想試下追求好d
生果music HiFi版冇加價,維持58免費升級,HiRes就唔知,咁大家緊係冇所謂嘅
收到
咪我呢啲新手入坑😂😂
串流對我黎講暫時都係試聽聽岩想儲邊個演繹 我都係會買返CD
但就唔洗成日中伏 買完得個擺字
今日先入左柴記4 5 6交響
有源喇叭香港冇幾多可以試聽,接電視機代替soundbar, 大路漫步者A100或者Kanto YU6 ,自己去腦場同觀塘廣場睇睇demo

其他Adam ,tannoy gold 5之類冇光纖輸入冇搖控唔適合電視機用,b8唔知係邊款,Klipsch有源喇叭香港代理冇入
有啲碟二手都搵唔到,串流先有,我以前有隻John Waite 嘅45轉黑膠 《Missing You》Single, 1984年歌曲,收音機經常播,而家串流聽

https://www.youtube.com/watch?v=S89AmJFP-j0
講起Klipsch,佢嘅無源喇叭RP-500M,都唔少用戶配強國美詩或者凱音膽機玩,依佢哋嘅講法,80年代嘅模擬味道返哂嚟,對喇叭號稱係書架喇叭中嘅座地喇叭,睇spec效率好高

搞到我好想試 不過諗吓好,冇地方
VPN/paypal 大法 ban 左啦,要用當地信用卡先過到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞