[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
什麼是steamer?
你當 網絡( 月費音樂軟件, usb,內網),解碼 既一體機(冇喇叭)
再加多對喇叭.

咁基本有靚聲出.
未用過mac ,.不過通常 輸出sound card揀A2+ 個dac
有無邊部介紹?
有幾錢先
可以點入門 係咪又要買部m?
我係諗緊應該點由usb c (mac) to usb b (speaker/dac), 有直線定adapter?

如果mac 用左 usb input, pc 可以用乜?

有線推介?
用電視出光纖落隻r1850db嗰度 會好細聲 無論睇電視台又好或者netflix都好 喺設置嗰度教咗做pcm先有聲 如果自動就冇聲, 如果對喇叭用返藍牙連接手提電話嗰啲就係正常聲量, 係用電視嗰陣就會咁樣, 電視用緊samsung tu8000, 有冇人知點解
日向巴介紹嘅Adam T5V 或者Kali LP-6/Kali IN-5都會係唔錯嘅選擇。
呢三對都係Active speaker,即係你買部DAC用xlr/rca駁落喇叭就出到聲。唔使另外買部amp
朋友推薦krk果部 話我聽edm多 呢隻點睇
KRK個人無乜好感,同埋Kali低音唔會少
有人話 krk加個mixer 咁其實dac/mixer 應該選咩
一般聽歌睇戲可能soundbar仲方便
用緊咩amp推?
電視機用緊JBL soundbar

Nakamichi Music Tube
呢款電腦用係咪要再裝多張音效卡先推到
未玩過膽機真係唔知
你又唔係做嘢/好多real time sources 要mixer做咩
買隻Topping dac搞掂喇
筆直有限 平平地買隻要幾錢左右
你買件all in one喇叭吧啦....
你需要係1件 type-c hub分插..
比多少少錢, 買多幾個洞插下.

https://www.techteller.com/review/best-macbook-hub/
或者用 tb3 dock都 ok? 見佢有個 3.5 ,唔知會唔會影響 個 DAC?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞