[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咁大鑊
我見Reddit有人講nearfield speaker
其實有咩分別
同埋有咩喇叭係nearfield
而家 usb switcher 有無特別spec,Amazon有無堆介?

Pc MacBook ps4 + A2+

決定 買zen dac 全部用usb 抽插算
想問下output 係咪bluetooth 同wifi ?
A2+ 有rca, 3.5m ,
你可以同時插晒2個, 咁唔會浪費插口
想問下香港邊到有雙頭TRS線 插 TRS賣?對喇叭TRS, 張usb audio interface output又係要插TRS, 兩頭插兩頭
「近場」監聽喇叭通常預你1米範圍內聆聽,但其實都係名嚟嘅啫,事實係足夠音壓2米3米都冇所謂

klipsch r-41m 嗰類定位係 「HiFi loudspeakers 」,通常係預影音組合,Presonus Eris E3.5/4.5係預「工作」用,例如做mixing,駁電腦或者結他之類咁

你用電腦做音源嘅話,其實Presonus Eris E3.5/4.5 仲慳位,而且唔使考慮擴音部份,內建咗,廠商會調試到最適合喇叭單元

所以2000蚊budget嘅話,可以以下組合

1. presonus eris e 3.5 + ifi zen dac
2. presonus eris e3.5 + syba dac63116 <- 最平,平過買漫步者S880DB
3. presonus eris e4.5 + syba dac63116

https://www.amazon.com/-/zh_TW/Eris-E4-5-Presonus-E3-5-3-5-吋近場監聽音響/dp/B00GP56OYA/ref=sr_1_5?crid=2XI4DJV8IULCM&dchild=1&keywords=presonus+eris+e4.5&qid=1623017609&sprefix=Presonus+er%2Caps%2C406&sr=8-5

4. presonus eris e3.5 + FiiO bta 30 , 呢個藍牙DAC可以做DAC, 44.1/48 16Bit解碼,可以做藍牙接收器或者傳送器,支援LDAC/aptXHD/aptX/AAC/SBC,美馬7嚿水免運費送香港,呢嚿嘢幫朋友買咗個,喺香港買,現金820,聲音係OK嘅

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B08LM68KN8/ref=sr_1_1?crid=1AM66WN5208X&dchild=1&keywords=fiio+bta30&qid=1623017560&sprefix=Fiio+bta%2Caps%2C417&sr=8-1

買對speakers pad墊起對喇叭兼較角度,呢對啱presonus eris e3.5/4.5 用,125蚊免運費送香港

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B07BRPM8K8/ref=sr_1_7?crid=136NOLQWJQCE3&dchild=1&keywords=sound+addicted+studio+monitor+isolation+pads&qid=1623017308&sprefix=sound+ad%2Caps%2C409&sr=8-7

效果估唔會衰得去邊,presonus eris 系列係amazon 喇叭銷售量排第一,喺thomann 排第二,僅次於Adam audio ,適合擺電腦檯使用,有位擺嘅話4.5低音部份會好啲,箱體單元都大咗

只係參考,最終自己考慮
調轉咗 50W@4ohm , 25W@8ohm 先啱
應該係
係邊度睇 因我我上網見佢做緊$3480
問sales R下, 咸片life.所有貨一向有折實價, 唔要贈品,禮卷既實價.
呢個sal3s唔得搵下個
原來係咁 即係上網搵唔到?
其他鋪都可以問sales實價. yamaha係 通利 代理, 佢唔會比標價有改動.
好 唔該
而家諗住 diamond 12.0 + yamaha wxa-50

咁樣買會唔會有伏
唔覺得
咁就好
諗左好耐,想買streamer 嘅時候,amazon 全部無貨
想問下Presonus Eris E3.5 同Edifier S880DB邊對好
我睇Presonus Eris E3.5個左右接線咁鳩
你買機前,望下機背, 說明書.一般有寫
除左鑑聽喇叭用xlr,其他都係左右接線
個音質影響好大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞