[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
500 同你收2i
如果部av amp有air play
就應該已經食到16 bit
24 bit基本上全部都要lignting to usb 落dac先得
咁即是airplay 食到cd hifi quality
如果24bit 就咁插lighting to 3.5 再插入部av amp 是否都是可行方法?
如果要外接DAC有什麼推介?
好似話要加個camera kit
2i配咩speaker 配705 805會唔會唔夠做
想買有得rip碟個部
開完d聲會唔同左 YouTube睇片話開左會變靚聲左

但我覺得唔開仲好聽 唔知係咪我問題
Streammagic都唔支援kkbox
你諗多左, 有支持 chromecast ,airplay既機,
你可以手機射入去.
lightning to 3.5有MFi 限制,最多出到48/24,DAC要支援apple camera kit 嘅先得

例如我部syba Dac63115就得 , 不過amazon 已經冇貨,ifi zen dac 都得但要另配火牛,唔包,再買個camera kit,iPhone 接去DAC再出Amp
Android 版嘅生果Music裝咗,原來冇HiFi版功能,根本唔想做Android 用家生意,純粹應酬性質
唯有等 Spotify hifi
Ifi zen dac + 火牛應該要1700
V巴你好
多謝你解釋

即是iphone <>camera kit <>usb 連dac<>dac 用番3.5插番去amp 機就可以了?
dac去amp睇佢係3.5還是rca,ifi zen dac 係rca output, dac63115就 3.5 lineout,要用3.5 to rca 連接amp/active speaker 冇aux in嘅話
FiiO k5 pro都支援apple camera kit嘅,呢個有火牛,大概1200左右

https://www.fiio.com/newsinfo/293387.html
睇黎dac63115好方便下
可惜已經斷左貨....
咁即是可以推介入門的dac (即是2千以下)是依幾個
syba Dac 63115
FiiO k5 pro
ifi zen dac

仲有無其他?
係非常抵玩,根本同Aeron C101 同一部機,呢部3600 list price,佢1800 齊哂所有輸入,連唱盤MM/MC放大都有,output可以spdif或者模擬訊號lintout

聲音都唔差,有膽味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞