[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咁電腦既話要買多個dac?
個件叫dac (解碼) => 有源喇叭 / 耳機 / amp

m, amp是擴音機 接無源喇叭.

當然有d機會 把dac , amp合併埋一齊 all in one
我部yamaha wax-50其實係咪己經有
係, all in one機 , 有source入 wax 50 佢搞掂,直出喇叭
咁其實用電腦再用串流app 就可以出到hi-res?

咁電腦要買條咩線去轉?

咁就唔使哂$299
wxa 50 冇for pc用 插口...

需然佢有 光纖in , 但pc出光纖, file已經 經onboard sound card (dac) 解左一次, 音質已download grade .

所以你要用wxa50 聽hi res, 一係插usb手指/hd.
一係經lan 線/wifi share file比wxa50 .

如果串流軟件. wxa50 內置spotify, tridal , 係app度login就得.

手機 an/ios可以用 airplay , music cast射音樂入去, 但好似食唔晒hi-res, 只能本身傳送既上限.
唔係有d 3.5 to Pc既插頭可以插咩?

用你果個lan線或WiFi share file姐係用返佢內置既串流 但問題就係你要個檔案 ,即係唔可以用串流app

岩唔岩
藍牙 降bit rate, 如果有DLNA 直接play 24 bit flac 檔最正
Dlan 係咪姐係首先要係電腦入面有個音訊檔案。再將佢放係個file 再用apps開

但我無音訊檔
係 要起 DLNA server
我無音訊檔

而家係諗以下兩種方法邊個好d

1.電腦 駁線 落m 用 app播
2.iPad/iPhone 串流 落m 用app播
你唔係pc出 source咩? , 所有經sound card既插口都會有解碼( 3.5, 光纖, 同軸)
usb出data , 去dac先會食晒個file.

你玩過yamaha個app未, 佢有得比你揀 輸入,
其中server就係lan/wifi , 直讀file , 由wxa50 解碼.

app入面另有 串流app login , (你當佢整合咁)
佢係串流app拎data落wxa50 解碼
amazon買左對klipsch the fives
好撚柒正
木色灰網面靚到仆街
最緊要係女朋友都覺得對野靚 聲又正
你而家用串流?
iPhone 最好聲暫時airplay, 不過 apple music 未有hifi 最高都係得256 aac
唔好用藍牙
Spotify 直接用Spotify connect 連接 隻Yamaha 有
我以為用電腦駁線入m係最無損

我玩左幾個鐘渣,琴晚用用music cast 既airplay 再用joox播歌

係研究緊有無得再用好d既方法
我用yamaha app ,AirPlay 再用joox播歌,貪joox有hi-res

Spotify好似無hi-res
用airplay 應該食到16/44
部wxa50 . 我本有有nas server , 直接拎file比佢.
另tidal串流就app入面login , 直出mqa
乜畢係nas ser

Tidal齊唔齊歌?
Tidal 唔齊 係聽MQA
到apple Spotify 一齊出曬hifi ,應該搶唔少官
樓上講既 Dlna server

tidal唔聽中文歌,ok既
之前唔聽 買左喇叭之後想聽
Denon x6700 用dali opticon mkii 加中置點睇?聽歌40%打機睇戲60%
定同價位有更好選擇?

klipsch 好評幾多
有人試到Apple music 出到lossess 啦
有用既快試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞