[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
TAOC全部MIJ 冇記錯的話
係,但好似冇desktop speakers stand

之前買腳架睇過HST-60HB,手工好得,不過頂板唔fit 35仔,所以買咗foundation designer ii

facebook 有個page 賣水貨可能平啲,喺阿二報價6800左右,包釘腳墊,foundation 唔包要另外買,貴過佢
其實呢啲係強國機,根本就係呢個價,以前賣幾千係貴到痴線,我記得一田電器部有Dared 嘅套裝機賣,外型一啲都唔吸引
宜家FD II係邊買好

3/5A? 見都有人用 HST-60HB
旺角德發地庫落樓梯嗰間買,聯興都有,HST-60HB頂板唔fit, foundation 打橫擺tight fit, 同埋高2"好似
有無師兄可以解釋下alac 同mqa 嘅分別?

我如果用apple alac 做source, 其實有無需要用dac ?
用左,會唔會有提升嘅感覺

暫時係用bluetooth 接駁 kanto yu4?
ALAC係一種PCM無損壓縮編碼,由Apple開發,全名係Apple Lossleess Audio Codec,已經開放源代碼免費任用,MQA係一種專利閉源壓縮編碼,壓縮比率高於常用開源嘅FLAC,用於串流減低網絡頻寬使用,開發者自稱lossless,係咪無損格式冇人知。參考

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/mqa-deep-dive-i-published-music-on-tidal-to-test-mqa.22549/

ALAC同FLAC (Free Lossless Audio Codec)一樣,可以做所謂Hi Res嘅音質,即係96khz/24 bit或以上

暫時已知生果music HiFi會有44.1khz/16bit (CD音質),48khz/24bit 或 192khz/24bit,藍牙Codec係有損壓縮傳送,唔足夠

如果只用無線方式,Airplay可以做到48/24, 只要有Airplay接收器接去Kanto YU4 AUX 輸入就得,貴嘅有牌子可以呢隻

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B094LGLJB9/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=Belkin+SoundForm+Connect+AirPlay+2+Audio+Adapter+Receiver&qid=1621986960&sr=8-3

平嘅就呢隻

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B06WRSXVBR/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=AudioCast&qid=1621987064&sr=8-3

如果要玩192/24 嘅生果Music,就必須要DAC,個DAC可以以iPhone/iPad/iPod 以Camera kit 連接嘅先得,其實冇乜必要192/24
第一個貴嘅Airplay接收器有光纖輸出,可以接去Kanto YU4嘅光纖輸入,用Kanto YU4 內建解碼
Spotify 好似都係下個月出hifi 版,生果music 同 Spotify 出無損音質版本,價錢唔係貴嘅話,KKBox/MOOV 第一批有壓力,其次就係Tidal,唔需要刻意去搵甚麼MQA解碼,Tidal古典樂多啲總有忠實用戶冇咁慘,其他雜食串流服務,歌庫唔夠生果music同Spotify 鬥

估Spotify多數會用FLAC
感激師兄
Ifi zen dac 同隻貴嘅airplay 接收器差唔多價錢,好似買ifi zen dac 抵啲
ifi zen dac用要另買插蘇,唔包,如果用iPhone當訊源,唔夠電比佢,或者會彈個對話框話「此裝置消耗電力過多」唔工作,iPad就唔知

變成有線使用每次都要USB線駁camera kit 連接iPhone

你睇自己使用習慣決定
幾日前台灣蘋果日報報道話Spotify 即將推出HiFi 版

https://tw.appledaily.com/gadget/20210520/3YBL447DE5DPFLKBEBBOHGKDU4/
如果Spotify HiFi版唔貴過生果Music HiFi幾多,就唔轉馬房,始終Spotify 硬件軟件支援多,有Spotify Connect(其實估係類似DLNA/UPnP Server-Client 架構),通過Spotify Connect就可以Hi Res播放,生果軟硬件冇乜支援
Tidal 係差在中文歌名
最衰Spotify 太大間唔會入到ROON
google 唔見有動靜出HiFi 版串流服務? 放棄串流音樂市場?屌佢老鼠以前Volumio有個plugin,可以就咁聽Youtube嘅歌,後嚟google 封咗唔work,之後有人開發新嘅,裝咗work 過一輪又唔得

https://community.volumio.org/t/plugin-youtube-for-volumio/5990

睇github 更新咗,遲啲裝過睇吓work 唔work

https://github.com/patrickkfkan/volumio-youtube2
應該難, apple 直頭 係以本傷人 5x Hi Res 其他難做咁既價 預100左右
不過apple music 暫時硬件限制反而唔知點先出到 hifi
Spotify connect 如果唔使update , 硬件support hifi 解碼 就ok 我話 會有短期優勢
之前聽你講lighting 限制輸出?
遲啲就知,78咁無謂傳,108就實走,貴超過一半都走,理論上Netflix都係68,Spotify唔會成本高過佢吧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞