[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
Airplay 播到,但好細聲,全部開盡YU音量

電話直接駁DAC,音量正常,但都係播唔到192/24, 設定咗都係48/24 音質,DAC led燈顯示咗

唔知點解? 係首歌冇192/24 還是 bug? 唔知,試多幾日先下到結論
睇咗陣,有啲歌係冇192/24 , 目前播緊嘅只有44.1/16,睇嚟係揀歌問題 咁啱全部冇嘅,中文歌可能好少HiRes
好反智...要插咁多野.

6千幾有太多選擇,花多眼亂
試到,有啲歌冇HiRes 版,我咁啱揀親都中 冇計,除非佢開發Apple Connect呢啲嘢,再好似spotify 咁整個libspotify API比第三方開發咁先唔使插到亂龍
不過確實係好過Spotify 320 OGG, 無論耳筒定喇叭都有分別,細節豐富咗
iOS Apple Music唔知可唔可以通過DLNA Server 播放? 得就播到192/24,要研究吓先
我估會出件專用硬件,耳機, 賺多你地一轉錢
試用期3個月,等Spotify呢三個月內有冇HiFi版,有就cut佢,硬軟件都限制太多,咁播放麻煩,生果最推崇Wireless, 家陣搞到駁線
聽file ,碟多...
好少咁煩
睇下新定舊啦,新歌搵到 24/96 應該唔難
如果係 90 年代,我諗唔洗旨意有 high res
大多數母帶都係 16/44.1 或者 16/48,當年夠應付推出 CD 就算

真 24/192,我諗要古典或者細嘅唱片公司推出嘅音樂先會咁認真用咁高規格做 mastering
V 巴,
想問 zen dac + YU, 應該係Fix / variable? 如果用 dac 交聲係variable?
用fixed, YU較volume
我屋企對 Denon 等緊Spotify 出HiFi 就解放
dap 經rca 入active speaker
出聲係會經dap 解碼定active speaker 入面個dac 解碼
Variable 會用埋amp個功能?
其實有乜分別
Yamaha本身都夠閪聲,仲要8吋擺得1m....
電平輸出唔同,fixed 理論上冇放大,用headphone 就用variable, 喇叭有volume較,當然你喜歡嘅variable 都得
正常usb-b in先會用到喇叭 dac...
其他插口 直接播聲
搞返Airplay正常。可以通過Airplay播,唔使駁線
airplay 都仲出到hi res?
唔得,CD音質,夠喇
iphone apple music 要delete晒download左既
再download先可以lossless
有冇一鍵download...逐首down好慢
點先睇到出幾多bit 我用yamaha wax-50係咪用Spotify d音質最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞