[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
一般常見音響設備組成簡介

訊源: CD/SACD機,黑膠唱盤,電腦,Network Streamer,手提電話/平版,藍牙接收器,電視機。。等等
擴音機: 合併式擴音機,前級擴音機,後級擴音機,後級單聲道擴音機,其中又分膽機(電子管放大)及石機(晶體管放大)
喇叭: 被動喇叭及主動喇叭,後者喇叭箱體內建擴音器
解碼器: DAC (Digital Analog Converter), CAS (Computer as Source)、電視機通常會用到,主要將數碼訊號轉換為模擬訊號,然後由前級放大

玩HiFi豐儉由人,一千幾百到幾百萬幾千萬都得,最緊要係自己聽得開心玩得開心
留名
前排因為買主動喇叭關係,睇咗唔少用家評論,聲音係點唔係重點呢,個個人唔同,主要係睇「鑊氣」,通常係噪音,hiss最常見,呢個客觀嘅,發覺最多投訴係JBL 305P MK2, 高音單元hiss相當嚴重,喺冇訊號下有用戶話 > 1米都聽到。

所以買呢對主動喇叭嘅話,最好搵到地方試試先
主動喇叭嘈音,貼隻耳去喇叭度先聽到,咁唔係大問題,呢個主動喇叭常見,好多時係因為裏面唔係用咩嘢靚嘅D類/AB類放,1分錢1分貨,但唔使貼隻耳去喇叭都聽到嘅話,聽歌時就非常困擾,通常買主動喇叭擺電腦檯用,聆聽距離都係1米左右
終於有開post format
樓王寫教學
等睇新喇叭聽感報告
留名
無想買對主動喇叭,有無介紹?
想買對主動喇叭,有無介紹?

KEF 好似評價好差
預幾錢先
一萬
10000係一對喇叭定成套組合?

成套組合要有主動喇叭,DAC, Pre amp ,還是All in one喇叭 , source打算係點
All in one 可以去試聽Kanto TUK

https://universal88.com/product2.php?id=8796

只需要買對腳架,一個Raspberry Pi 就係All in one,可以接埋電視機
All in one 喇叭,source 係iphone tidal
Thanks
唔想搞版腦,又用iOS 嘅話,簡單買呢個可以用到airplay

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B06WRSXVBR/ref=mp_s_a_1_1?dchild=1&keywords=audiocast+m5&qid=1621214035&sprefix=audiocast&sr=8-1

買條3.5 to RCA, 以TUK 個USB 拎電掛喺喇叭後面,就可以用呢舊嘢通過airplay 可以串流MOOV/KKBox 44.1/16bit CD音質,可以讀DLNA/UPnP嘅media server files

呢嚿嘢幾年前買過接藍牙喇叭,冇問題的,後嚟壞咗就冇再買,板腦有相同功能
想問下有冇師兄可以介紹下喇叭

最近入手左個黑膠碟唱盤 有內置pre-amp
聽classical為主

如果買LS50 passive夠唔夠玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞