[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
感謝
pre amp同amp兩樣野黎
如果生果music下個月推出hifi 版,有ALAC 44.1/16或48/24嘅話,仲係58蚊就轉會,放棄Spotify ,用Airplay 串流去HiFi算

生果咁搶生意,KKBox, Spotify呢啲無損版本貴就冇客,或者走好多客
全世界搶食緊串流呢個大餅
好事呀,Netflix相對平過串流音樂服務好多,計頻寬計儲存肯定係Netflix 重皮,根本100月費樓下先合理

下個月生果正式推出就轉會
其實百零蚊可以接受,但係對於我呢 d 要搵食嘅最大敵人係。。。無時間
玩 apple 我要放走對Denon ,個HEOS 無airplay
Netflix 買咁多戲又 課金自家劇 先100有找,又無咩理由 音樂串流 貴過佢
冇rca/aux 輸入?
電話台已經有人轉會

個aux 有delay
之前呢度討論過既Denon home 150 ,我係一對
睇定啲先
連apple自家產品都唔多播到lossless
有啲懷疑其他產品會唔會俾apple綁手綁腳
最後迫你買番佢啲線/喇叭
24/192 要外置Dac 我諗好多串流機/Wi-Fi speaker 會出update
佢藍牙產品播唔到啫,萬年250kbps AAC codec問題,如果生果music android版本同iOS 版相同,可以用aptX HD/adaptive ,LDAC嘅TWS 耳塞,會似啲CD音質,下一代生果可能自己開發藍牙codec,即係現時嘅airpods系列隨時全部買過先用到生果music hifi

用airplay嘅正常唔會有問題,airplay支援48/24 傳送,簡單講有個apple tv,射過去,電視機通過光纖輸出入DAC/All in one喇叭,就用到,光纖一般可以傳送96/24 PCM,生果一定係用ALAC,夠做,問題係開hifi要開埋電視機,有點on9

至於佢啲HomePod系列就算把啦,支唔支援都唔會好聲得去邊,唔係sell音質係sell方便同eco system
SONOS或成最大贏家
生果冇API放出嚟比第三方廠商/developer,搞唔到的。

靠Airplay,就冇必要用192/24,除非電話OTG駁去DAC直播,hifi就麻煩,擺廳成日要起身選歌,一係條OTG線3米長攔住個廳咁

有線耳筒聽就冇問題,好多Jer仔/Portable DAC/AMP支援佢嘅,部份買個camera kit就得,玩HiRes, DSD冇問題
咁佢而家講既外置DAC 聽24/192 咩玩法?
淨係support 用Mac/iPhone 駁usb 出?
串流就係 講 無線先方便 或者會唔會出AirPlay 3 解禁?
外置DAC咪ifi hip dac, Audirest beam jer仔呢類,我有,係玩到384 PCM或者DSD128,睇個DAC同Jer仔支援幾高,ALAC係open source免費,基本上實支援

玩file只係睇個播放器支唔支援,DSD就唔用得iOS foobar 2000, 要買scylla或者其他
我買咗個DAC63115,駁camera kit就可以直接用iPhone 做source,擺電腦檯時我就用iPhone ,擺去廳就要用板腦,吓吓起身揀歌死得,iPhone 串流就用板腦有嘅airplay, 通常好少用,板腦直接播到NAS files,用都係主要web radio係板腦冇嘅台,我又搵唔到網址加入去,或者唔支援嘅格式

用生果music就要多啲用
想買隻Edifier做電腦喇叭
around $1000揀s880db定R1850db好
或者生果直接用DLNA/UPnP咪無線傳送到192/24, 只係佢唔做
s880db 1400蚊播,做電腦喇叭OK,最緊要離牆十吋左右先得,唔係感覺唔到低音,個遙控唔好用

利申:有一對3、4年前買擺喺第二個單位,接板腦當微型音響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞