[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
冇用過mac真係答你唔到
Ok, m1 mba 個usb 係usb/tb4 (兼容tb3)
之前用緊bw7系夾marantz av amp
之後換左合拼amp 發覺av amp真係但求出個聲
tb dock 用料設計, even 用嘅晶片都比一般usb 高級
好多usb dock/hub/adaptor 連shielding 都做得唔好,唔使聽歌,普通用都好多干擾問題
早兩日上 futureshop 買線,今日 email 我話冇貨,間廠停產

點知佢俾個 offer 我升級,唔收額外費用
我估係佢過咗保證出貨期限補償客戶
(其實都係相差 200 蚊,睇過兩條線結構用料一樣,只係個頭靚 d)
Oh Yeah
開頭仲懷疑自己有冇買錯喇叭 比電視喇叭好少少
7系配AVM 太浪費啦
玩金仔老麥都配得起佢
我開頭仲以為因為地方細,開大聲bass會boom, 冇哂音場尾音都正常,tune下eq 就算
換完部luxman就出返哂黎
想搵部串流合併amp一體機
有埋咪可以調聲
5000-7000有冇推介?遲下有錢應該想換對606
yamaha果部周圍斷晒貨
即係話連DAC 最好用usb 直插 mac (加usb c to A converter)

都好過用 mac -> Tb dock再插DAC?

因為MacBook air 得2個usbc
我插咀一問 點解會用DAC 而唔用其他野?
要平又要好, apple 原裝usb adaptor, 直插dac
唔係話apple 好, 只係不嬲都唔差, 相比質素參次既3rd party 應該過得去

相比得起tb dock, tb dock > usb hub
條條fig 個隻usb hub, 或者成舊野拍埋落機身個d, 平又多功能, 但就算買貴既質素都好參次
tb 本身就要求高, 所以dock 同線質量一定比usb 好, bandwith 都比usb 大得多 (usb4 都用左tb3既技術, 但一般adaptor/hub 都未去到呢個級數), 做heavy task 就知有咩分別
簡單講, tb 同 usb 跟本就唔同grade 既product 黎, 正如你唔會拎架頂級benz 同入門jazz 去比
當然, 多功能hub/dock 唔多唔少都有干擾, 但相對部電腦真係蚊比同牛比
Blue sound power node 2i
Yamaha Rn803(但有師兄話斷貨)
你係尋日問 interface, mixer, dac 個巴打?
interface 同 mixer 要分成本落其他野到, 理論上要同等質素dac就要比貴d
如果只係聽歌, 點解要比貴d 買用唔著既野
(以上假設其他部份唔會影響音質)
rn803尋日我去洗樓周街斷晒 上面果部我望望
r33有部馬仔pm7000n二手
不過冇跟咪較聲我應該玩唔掂
終於有人解答到

我只係聽歌 咁應該只係買dac

多謝你

因為我以為 interface, mixer, 都有dac功能,但價錢差不多 點解會買dac
近期如果有錢
CA EVO 150 好L 正
咩都齊又好力,但好L 貴
你可以睇睇 rme adi-2 dac fs 同 adi-2 pro fs, 一部dac only, 一部interface
主要差別就係 i/o 同價錢
Interface 反而我唔會考慮,因為講真錄音我唔會用

Mixer都可能考慮一下 因為有時想用手機播 唔用電腦播 都可以
Mixer作用係將唔同source 夾埋一齊同時係同一個output出
如果你只係想按需要轉source,咁mixer唔係必要
咁部喇叭可以唔一定痴住部電腦 有時可以放入房 用iPad播都得麻 岩唔岩

巴打你推介果舊野成皮
巴打認錯人定係我係headphone post答過你?
如果你budget 唔多filo k5 pro都係一個ok選擇,勝在夠多input

咁部喇叭可以唔一定痴住部電腦 有時可以放入房 用iPad播都得麻 岩唔岩

所以先問你要唔要同時將唔同source 夾埋一齊播
如果你同一時間只要聽一樣野,咁唔洗mixer
如果你只係想將電腦同ps4插去一部機,想聽邊個source個時就轉去個source, 咁k5 pro係做到
當然k5 pro得一個usb input(多數dac都係得一個usb input),你要係PC轉去 iPad air就要插過USB。當然apple 野要接dac就一定要用camera kit

開解要好聲就要dac?因為no board audio 差
sound card 唔係唔得,只係選擇太少,同埋調音都係為打機,唔係好適合聽歌
10年前Onkyo 同Asus仲出聽歌用sound card個時就有得諗sournd card, 而家唔洗諗
Thanks 巴打

如果咁總結:
MacBook M1 type c usb 連 DAC USB 方法
1. Usb c - usb a adapter
2. Tb3/4 dock
3. hub

1>2>3

其實我想renew 我 audio 組合 4000-5000 budget

Input
1. MacBook Air
2. PC
3. Ps4

DAC
Fiio k5 pro

Usb input - mac (用Kensington thunderbolt 3 dock/ apple usbc to usb a)
RCA input - PC
Ps4 - optical input

Speaker
用住 iloud mm/ A2+ 再升

可惜k5 得一個usb input, PC 要用3.5
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞