[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
最後買左kanto yu4 ,聽住bluetooth 玩住先
要簡單方便,不如去試試KEF LS50 Wireless 2,自己聽吓啱唔啱聽,就一對喇叭仲冇咁阻訂,買對腳架就得,對a9好似屋企開兩把遮咁

旺角友誠大廈,或者KEF showroom, 鴨記聯興都有,而且呢啲大路啲,多用家,有問題易問到點解決
想問下一個月apple music hi res 嘅音質source 係幾高?
我諗緊洗唔洗買個dac襯翻個yu4
呢部機功能完美啦直頭
可惜冇mon display埋album art
得50W AB類@8 ohm,75W@4 ohm,要買高效率喇叭穩陣啲
最高咪192/24, 暫時市面上冇見過有器材係有apple music嘅,唯一喺電話駁DAC,正路生果用ALAC嘅,咁就買個可以用camera kit 嘅DAC解碼PCM最少192khz/24 bit就得

ifi zen dac 要買埋插蘇,fiio k5pro, syba dac63115 都得,usb 線駁 apple camera kit 接電話就OK

如果只係用HiFi plan 44.1/16或者 48/24, airplay 接收器就得,或者上面嘅DAC加個板腦 用pi audiophile就有
重有一個dac同dac63115一樣spec,連driver都一樣嘅aeron C101都得

https://www.aeron-audio.it/pagina.C-101.html

深水埗鴨記聯興有,標價3600
請問, 而家我用緊
851n (dac) 連住
elac am200 2.0既 主動式喇叭,

係咪買一隻有 xlr 線 in同out既 低音喇叭就可以轉做2.1黎用?

呢排換左ps5 ,唔想用加soundbar
諗住買 krk 8s4, 但香港好似未出得8s2
Apple music 有兩個plan ?我以為得一個,下個月有hi resolution 提供
👍🏼👍🏼
所以都係dac63115好
想問下ipad air 個type c 係咪無audio limitation ?

唔洗用camera kit , 駁去dac就得?
你試吓,我冇用iPad pro 接個dac63115,正路iOS 嘅都得,iPhone SE2同XR冇問題
平list price一半 當講價去盡都2900~3000, 8折
唔知呢度問唔問得bookshelf speaker
budget 2000蚊
主要攞嚟聽歌
2000蚊包唔包埋source 先? 即係解碼,版腦嗰啲?定淨係喇叭2000? 需唔需要擴音機?
DAC? 如果買active speaker係唔係唔使買?
得,用電話或者DAP lineout出喇叭,2000蚊可以買到 漫步者s880db,不過我會叫盲買呢對

https://www.amazon.com/dp/B00GP56OYA/ref=sr_1_1_sspa?crid=3OR07O48K9OVQ&dchild=1&keywords=presonus+eris+e4.5&qid=1621765433&sprefix=presonus+eris%2Caps%2C367&sr=8-1-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUExUkM1NzhTNVk3NlcyJmVuY3J5cHRlZElkPUEwMDMyNTQ3VzROSDYzTTNKWDJUJmVuY3J5cHRlZEFkSWQ9QTAwNjgxNTkyVlA5NzlFMzM1VFU4JndpZGdldE5hbWU9c3BfYXRmJmFjdGlvbj1jbGlja1JlZGlyZWN0JmRvTm90TG9nQ2xpY2s9dHJ1ZQ==

喺thomann買就平啲但運費貴咗,但有3年保養,據巴打講佢出運費,美馬1年,運費唔知邊個嘅,不過好少壞,用用吓多數你想佢壞佢就係唔壞多

https://www.thomann.de/intl/hk/presonus_eris_e4.5.htm

唔好買BT版本,唔少用戶投訴BT接收有issue,經常連接唔到,去買個車用嘅接收器駁前面AUX input得,有aptX HD

https://www.amazon.com/-/zh_TW/dp/B07WP287P7/ref=sr_1_11?dchild=1&keywords=bluetooth+receiver+aptx+hd&qid=1621765781&sr=8-11

夾埋唔使2000
你個dac或者主動喇叭有冇sub out?
呢對我有睇過
3.5同4.5大唔大分別
Edifier s880db同佢比有咩分別
我而家都係用緊jbl pebble
同埋我見klipsch r-41m都多人講
但係佢啱唔啱聽歌
4.5比3.5低音好啲,箱體單元都大啲,叫做係「studio monitor」,s880db有搖控有藍牙aptX有內建DAC,用板腦做source就得,presonus我都冇聽過,純粹盲買,後者1400蚊都OK嘅,一般打吓機聽吓歌,但唔屬於耐聽形,中高OK但冇幾強低音,音樂感一般

你可以去腦場聽吓,好多檔都有s880db
我識人用demon n9 +amp駁電腦用
如果想追到呢種質素
大約要幾多錢同埋用咩款
Btw ching好勁
冇用過damon n9 +amp, 所以唔知質素,答唔到

presonus eris系列最佳係E5 XT, 據多個用家review,有啲係做studio mix, 有啲幾對主動喇叭,都表示質素唔輸adam a5x, 但價錢平好多,不過E5開始一定要用DAC/pre amp先得,獨立有源喇叭,當然極端可以用DAP lineout 配條4.4 to XLR/3.5 to rca去連接,但冇乜人會咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞