[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
應該唔可能,Spotify 暫時都係有損嚟,cut頭cut尾,你有iPhone/iPad 咪試試生果music囉,有3個月免費試用,覺得唔啱咪cut咗佢,暫時我覺得幾好喎,用Airplay射板腦出AMP,ALAC無損係音質豐富啲,反正我唔一定需要192/24 CD音質OK,spotify再冇hifi版,集慣咗生果music我會cut佢算

之前我係用apple 果陣佢未有 hi-fi ,因為我用緊joox,唔知用返apple有無分別

Btw你圖就係用緊生果音樂?
係,Airplay 去 Volumio,個個板腦Audiophile都有Airplay audio,應該話凡linux都有,自己安裝就得

https://github.com/mikebrady/shairport-sync
唔係好明 研究下先
yamaha wxa-50唔係有airplay咩? 唔使搞,擴音機冇咁嘅功能先搞之嘛,直接喺iOS Airplay會見到佢
有 但咩係Volumio
板腦專用嘅audiophile OS,等如windows OS一樣,只不過係針對聽音樂,將同音樂冇關嘅嘢cut走哂,係server - client架構,唔需要接mon呀keyboard呀呢啲,通過LAN去佢web server 介面就可以控制
板腦係乜
姐係要有呢舊野先睇到播出黎係咩音質?
唔係好明?你講歌嘅info? 唔係,好多串流機有mon 嘅應該睇到嘅

Hires 通過Airplay 都係CD音質

都係44.1/16

Diana Krall 嘅wallflower 專輯,喺HDtracks買files嘅,都係得48/24賣,冇其他format, 生果Music估唔到有96/24 ALAC版,可以相信傳聞唱片公司比母帶版本(96/24居多)比佢自己轉format,通常賣files冇ALAC格式,FLAC、DSD同WAV
姐係用apple airplay 就睇到?因為我用joox無,唔知係咪我唔識睇
生果music個app咪有歌曲info囉,你講airplay過去睇唔到info? wxa-50冇,部份貴嘅streamer會有mon,有封面,其實睇唔睇都一樣
hires 用黎睇多過聽
想睇下到低套喇叭有無得再音質好d姐
唔關事嘅,實際上最緊要錄音好,唔係HiReS就好聲,你套架生質素重要過係咪Hires囉,好嘅錄音44.1/16夠哂,好嘅音響都係
明白 咁姐係暫時我都係照舊咁聽住先

最衰生果試用 之前用左 如果唔係可以試下有咩分別
想問白痴問題
如果我得部iPhone 同部av amp
可以點樣完全享受黎播16 bit 同24bit 音樂
謝謝
有無人用緊 yamaha wax50 你地會唔會開直通
咩叫直通?
Direct
Blue sounds node 3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞