[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
啱啱留意到R1850DB低音孔喺前面,呢隻擺位上就易啲handle?
有冇Hi-Res唔係太care,本身好少無損檔案
https://www.youtube.com/watch?v=dufJE74BiOY&ab_channel=DigitalStereophony
就咁聽落分別都大,但唔識分邊隻好啲
有wxa 50 , 推細喇叭ok. 太大就唔唔好.
咸片life買$2900
Youtube聽唔到嘅,上傳嘅片音質改為AAC 256kbps 壓縮檔,而且你聽緊嘅只係你自己對喇叭或者耳筒,並唔係現場嗰兩對喇叭
有錢就建議咪買 edifier . 去試聽真心唔值個價位.
差唔多價位有咩選擇?
咁平? 咁抵玩吖,唔熟手好過搞一輪板腦,iPhone 用camera kit駁DAC,買對被動喇叭仔買speaker cable駁好玩得

入門級組合唔阻訂,擺電視機櫃面就得,有WiFi唔使駁線,起碼生果music Hifi版本用Airplay就得,無損串流,生果自己嘅產品反而唔得

呢部機都係針對iOS 用戶,藍牙支援生果萬年唔變codec AAC,反而冇aptX,擺明android 電話用戶唔係目標客戶
你用主動喇叭
係用wac 50 . rca.光纖out
wxa 50, 出被動喇叭
上面巴打要啫,我唔使
JBL ,fostex ,audioengine 千多d,
2千幾仲多野揀
係咪通李琴行買?
係我
上面話AVlife 2900搞掂,大舖嚟好多分店
Post 完先見到,收到。
感謝
次次落黃金, 地庫有間轉賣edifier, display A100 定A80 , 播歌出黎 底音拿埋一舊,中音矇.

我唔知職員選歌問題定點, 同堆應該冇落dac.

黃金上層都有一間賣, 會有1k落底機, 都係冇乜料,太一般, 你如果冇乜要求可以買黎粗用..

當然呢d鋪 , 好明顯hea住賣.
佢哋仲用緊賣一百蚊喇叭嘅手法嚟賣,用啲垃圾機做source 播mp3,咁啲聲梗係會閪啦
我今日上左去kef showroom 聽對ls50 meta
佢地介紹用cryus,但我有啲out budget
裡面果份野我記得係icepower 黎
點會唔夠力推 ls50
Yamaha RN 803 ,夠就夠力 但唔敢話推得好
國仁試LS50 用到兩皮幾既M 去推
人地右邊袋袋左皮八你又知?
咁$3000 Amp都可以袋咗$2700
我諗我入手都大機會會聽師兄講試RN803

今日去咗試聽,但好似個bass都係有啲散,想問係唔係日後加個subwoofer係可以幫到手?

唔好意思新手入坑
LS50 係無乜 bass
如果你聽既房大重差d
但一般聽canton pop 係幾好feel
我地都會聽classical/opera theme
因為女朋友做果行

咁既話加隻sub會唔會幫到個bass?
真係好鐘意ls50 咩?
買對二手 Elac 243, 加件馬仔amp , 唔差啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞