[音響撚]音響HIFI討論區 (11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咁就冇問題,Gold 7仲好啲
天朗喇叭好易夾AMP,亂配都唔會衰聲,通常配金仔或者膽機特別有味道,我相信Gold系列嘅主動喇叭,前面配個膽前級,例如平平哋

https://www.schiit.com/products/freya-1

正路會好得,前面DAC+電腦,SACD/CD機,Network Streamer還是黑膠唱盤,都唔會衰聲得去邊,價錢同聲音相信成正比,"Tube Magic"對呢類主動近場studio喇叭通常加啲味精就好啱聽 仲可以換膽調味

本地前級膽機可以諗諗 http://www.ys-audio.com/a3.htm ,主要係信佢嘅膽機用日本牛,口碑唔差

以上純粹個人睇法,親自試聽先知啱唔啱聽
夾 diablo 300?
多謝巴打推介
其實我未玩過主動
想問下sacd機直接xlr出比喇叭其實係咪就得
定要埋pre amp?
要用pre amp,將原始訊號放大6~10倍先足夠比power amp再作放大,正式前級有「十倍擴音機」之稱,其二係呢類主動喇叭控制音量,直出要左右喇叭較,冇搖控,通常主動喇叭可以set去0定其他固定音量,前級兩邊喇叭同時控制

CD好,files好,乜都好,隻隻大細聲唔同嘅,經常要用音量控制,冇搖控冇前級喺sofa起身坐低十零次,睇怕都唔想聽 使用習慣好緊要,我少用CD機就係廢事起身換碟
ATC
diablo 300應該冇野推唔郁 夠用有突
btw 你source用咩
我好奇到底金仔入門前後級定diablo 300好啲
/[member]啱啱掃樓,冇tannoy Gold 5,adam大把[ /memeber]
pk 收工想試下聲底都冇
好似連貨都冇
近排發現Marantz NR1200做network streaming好似幾好
有tidal, airplay,仲有5個hdmi,可以食埋blue ray
pc
SCM20唔介意個樣比較傳統的話真係唔錯嘅選擇
fyne f1-8點睇
想問下有冇巴打有ifi ipurifier3用後感?
你有錢可以買埋auralic aries 加vega 聲會好過你電腦直出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞