英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
天寒地凍又落雨

你就會想自己識揸車點對點架喇
餐廳價錢比都平啦,香港鋸塊扒靚少少都要兩三舊,英國15 鎊已經有
當然可以,不過應該隔一篇先出,stay tuned
藍屍廢老個世界係飲茶同茶餐廳
唔清楚,只係知口音好重
有冇酒吧流程?
例如搵位坐低再出去買,定買完先搵位坐低,定搵位坐低等人埋嚟寫,定同餐廳一樣喺門口等人帶位?
依家英國飲茶都開始同香港同價啦,雖然無咁多嘢食
好問題

酒吧free 好多,自己埋位,每張枱有個枱號,然後自己出去counter 叫嘢飲嘢食係即刻俾錢,嘢飲就即刻攞,嘢食就會問你枱號,你自己埋位等,佢上菜會俾埋餐具你,食完就自己走,完
冬天踩單車係地獄
好多醉酒佬+homeless
利申:旅行去過
Leeds 應該okay 嘅,治安一般,但係幾方便,York 又係附近可以過去玩。真係住就唔太清楚。

Leeds 有IKEA,呢樣好緊要
英國homeless 其實無嘢,你唔搞佢佢就唔會搞你
醉酒佬先係最麻煩,英國人啲禮儀品格一飲醉酒就會無曬,本性出曬黎
多謝分享
多謝樓主分享
暫時諗到想分享嘅list

Small talk
買電器
花園e.g. 剪草

有無嘢想我補充?最後多啲未有其他post 提及過嘅idea
請問有無家居垃圾分類?即係好似台灣咁,喺屋企丟垃圾時要自己先分類

仲有,搭巴士拍卡前,使唔使同司機講呢程係單程/來回之類,否則部機會扣錯錢?
係咪都係要買filter 煲水
問得好,等我加入list
呢兩條問題可能會優先講,因為幾重要

簡短咁答左你先
一。英國係有垃圾分類,唔同城市有唔同policy
二。要。英國搭車係買車飛,唔同香港巴士
唔知Leeds 水質如何,不過我過左黎幾年之後就直接飲水喉水,女朋友買左個filter 都無開過
水喉水唔大陣味咩真係唔係個個飲得慣
等你講解
有pub就有hooligan
英國冇得避
好睇地區同棟樓啲plumbing 新唔新,有啲地方我都頂唔順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞