英國移民雜談 (不定時更新)

981 回覆
205 Like 10 Dislike
利申:唔太熟目前嘅job market

我諗都係服務業居多講真,文員之類除非英文能力夠好或者要人識廣東話/普通話,如果唔係無咩原因吸引顧主請香港人
要讀書嘅話就我諗都係讀返啲專業科會易搵工啲,如果係一般白領嘅應該無話特別要求。所以還掂都係讀,我諗就不如讀返啲專少少嘅嘢?
唔建議
Wales 人冇咁friendly 絕對真,而且口音唔係易聽
香港人嚟到揀返England 易適應好多

利申 英國讀書嘅親戚講
我自己就嚟咗半年
多謝巴打意見
請問你依家喺邊個city?
Liverpool 好撚多大陸人
認正答 好多華人中超個啲嘢都好齊
平時清明拜拜嗰啲嘢都有得賣
相比其他city 會多啲asian eg 有日本人
但缺點係好多大陸人
想問下英國人如果有啲小病痛,感冒呀發燒呀咁樣,係咪唔太會睇醫生?咁返工要拎SL又駛唔駛醫生紙?
嗰邊會唔會有類似香港啲家庭醫生既野?即係有個睇開既私家醫生咁樣

唔該哂樓主開po分享咁多野
無專業技能,本身喺香港只係做開文職
過到去唔一定要做文職,由低做起,只求維生e.g 做洗碗,侍應,7仔快餐店,大唔大機會搵到工?
同問,聽過有人話英國學車好難,有啲驚
明白,唔該哂
因為燒山呢排養咗隻燒貓貓
同呢邊raincouver一樣!
點解無晒識囡囡果part
等緊樓主分享
想係英國楂私家車過歐洲果邊係未要攪好多手續?
移民就移民啦,乜撚野叫移居,學埋啲支那中文
brim唔係咩英國第三定四大城咩

利申:行過brim個city museum
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞